Linkovi

Odbijen zakon o Agenciji za oduzimanje krivičnim dijelima stečene imovine - 2004-12-22


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je danas izvještaj Ustavno pravne komisije, kojim je odbijen Prijedlog zakona o agenciji za osiguranje prisilnog oduzimanja imovine, stečene krivičnim djelima i upravljanje oduzetom imovinom.

Za izvještaj komisije u kojem se navodi da u postojećem zakonodavstvu postoji dovoljno mehanizama za oduzimanje nezakonito stečene imovine i da nema potrebe za formiranje posebne agencije koja bi radila poslove iz nadležnosti tužilatava sudova i drugih agencija za provođenje zakona, glasalo je 18 zastupnika iz SDA, HDZ-a, SDS-a i PDP-a. Protiv je bilo 17 poslanika a jedan je bio uzdržan.

Poslanik SDP Zlatko Lagumdźija, koji je zajedno sa ostalim poslanicima iz kluba SDP-a predlagač ovog zakona, rekao je novinarima da su stranke iz vladajuće koalicije odbijanjem zakona pokazale da su advokati kriminalaca.

Predstavnici vladajućih stranaka u potpunosti su odbacili stav da su glasanjem protiv ovog prijedloga zakona istovremeno i protiv borbe protiv kriminala te da je potrebno postaviti pitanje institucijama zaduženim za ovu oblast zbog čega ne rade svoj posao. Zastupnici Zastupničkog doma prihvatili su danas i Prijedlog zakona o učešću pripadnika oružanih snaga u mirovnim operacijama u inozemstvu.

XS
SM
MD
LG