Linkovi

Politički razgovori u Banja Luci nakon mjera Visokog predstavnika - 2004-12-21


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka o novonastaloj situaciji u ovom entitetu. Potpredsjednici Republike Srpske, Adil Osmanović i Ivan Tomljenović su se takođe, sastali sa zvaničnicima ovih partija.

Predstavnici svih parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj očekuju skoro održavanje sjednice Narodne Skupštine na kojoj će se usvojiti ostavka sadašnje Vlade te skoro konstituisanj nove Vlade.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić nakon odvojenih sastanaka sa predstavnicima, najprije manjih srpskih a potom i bošnjačkih, odnosno, hrvatskih političkih stranaka koje imaju svoje predstavnike u entitetskom parlametu.

On je poručio da će se o ovom pitanju raspravljati 28.decembra na zasijedanju Narodne Skupštine. »Mogu reći da kod svih političkih stranaka,u ovom trenutku, postoji konsenzus i jednako razmišljanje da krizu treba prevazići. Postoje i razlike u viđenju kako krizu treba prevazići, posebno u smislu potrebe ili mogućnosti održavanja vanrednih izbora.« Potpredsjednici Adil Osmanović i Ivan Tomljenović su takođe danas razgovarali sa predstavnicima SDA, SDP-a, Stranke za BiH i Nove hrvatske inicijative zaključujući da je Republika Srpska multietnički entitet te da se odluke ne mogu donositi bez aktivnog učešća ostalih naroda.

Tim povodom,Ivan Tomljenović je posebno poručio.

»Na ovom području žive tri ravnopravna i konstitutivna naroda i mi i Hrvati i Bošnjaci ne možemo biti ravnodušni na događaje koji se ovdje dešavaju. Mi želimo da budemo aktivni učesnici u rješavanju problema.« Učesnici ovog sastanka su podržali mjere visokog predstavnika kao i zahtjeve za uspostavljanje jedinstvenog sigurnosnog i odbrambenog sistema BiH pozdravivši ujedno ostavke Dragana Mikerevića i Mladena Ivanića, ukoliko su one rezultat prihvatanja odgovornosti za nesaradnju sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG