Linkovi

Zatvorenici u američkim zatvorima u Iraku i na Kubi preživljavali teška fizička zlostavljanja - 2004-12-21


Do američke javnosti došle su nove optužbe da su zatvorenici u američkim zatvorima u Iraku i Guantanamo-u na Kubi preživljavali teška fizička zlostavljanja od strane svojih isljednika. Agenti FBI-a opisuju ta zlostavljanja u tek objavljenim e-mail porukama do kojih je došla Američka unija za gradjanske slobode.

U jednoj od tih poruka, agent FBI-a navodi da je vidio zatvorenike u Guantanamo-u lancem vezane za pod i po 24 sata i ostavljene u sopstvenom izmetu. U drugoj poruci, FBI izvještava da je jedna neimenovana osoba vidjela kako su irački civilni zatvorenici bivali premlaćivani i davljeni.

U tim porukama iznose se i optužbe da su se vojni isljednici predstavljali kao agenti FBI-a kako bi izbjegli odgovornost za ono što su činili. Bijela kuća je danas saopćila da, ukoliko je dolazilo do takvih zlostavljanja, očekuje od vojske da provede punu istragu.

Bijela Kuća je također negirala optužbe iznesene u e-mailovima - da je predsjednik Bush potpisao izvršnu naredbu kojom se odobravaju odredjene tehnike isljedjivanja.

XS
SM
MD
LG