Linkovi

Upozorenje Oli Rehna, nakon posjete BiH - 2004-12-21


Nakon posjete Bosni i Hercegovini komesara za proširenje Europske unije, Oli Rehna, danas zvaničnici "europske vlade" upozoravaju da aktuelna zbivanja u zemlji ne smiju dovesti u pitanje proces reformi.

Visoki zvaničnici Europske komisije, nakon što su saslušali izvještaj komesara Oli Rehna iz Sarajeva, uvjereni su da, kada su u pitanju nedavne ostavke predstavnika Srba u državnim institucijama, sada treba vući poteze "hladne glave"- poručuju tako srpskim partijama u zemlji da iskoriste predstojeće praznike i razmisle šta i kako dalje. U svakom slučaju, prenosi jedan od zvaničnika stav Brisela, ne smije se dozvoliti da aktuelna situacija dovede u pitanje proces reformi.

U svakom slučaju, za Bosnu i Hercegovinu i dalje ostaju prioritet 16 tačaka Europske komisije - progres je učinjen, ali iznad svega stoji krupno "ALI"- najjvvazzniji politički uvjet i dalje ostaje suradnja sa Hagom, sa nestrpljenjem Brisel očekuje i reformu policije, zatim reforme na polju trgovine, javnog informativnog servisa i poreza...

Isti izvor je potvrdio da službeni kontakti europske strane sa Mladenom Ivanićem ostaju i dalje na snazi, "bez značajnijih promjena".

Potvrdjuje se puna podrška Visokom predstavniku i mjerama koje provodi, te se pobija tvrdnja da su one usmjerene protiv Daytona.

Ističe se kako je tek okončana posjeta europskog komesara bila u funkciji prikupljanja podataka o prilikama - najavljuje se kako će ukupna situacija u zemlji i njen progres u reformama biti u martu naredne godine podvrgnuti analizi. Da li će tada doći i do ubrzavanja integracijskog procesa, zvaničnik Europske komisije nije želio potvrditi - umjesto toga, podsjetio je da bez predaje Hagu ratnih zločinaca ne treba računati na ozbiljne korake u pravcu Europe.

XS
SM
MD
LG