Linkovi

M. Živanović: Moramo uspostaviti BiH koja će funkcionisati - 2004-12-21


Situaciju nakon brojnih ostavki zvaničnika u Republuici Srpskoj i srpskih predstavnika u državnioj vlasti, za Glas Amerike komentira profesora Filozofskog fakulteta u Banjaluci, Miodrag Živanović.

”Prvo, mislim da ove personalne ostavke ne znače ništa, i da se suštinski naši procesi, koji bi trebali voditi nekom boljitku, jednostavno time ne rješavaju.

I, ono što naši političari, da upotrjebim daytonsku retoriku, smatraju krizom - jednostavno nije kriza, doće neki drugi ljudi koji će uraditi ono što bi trebali uraditi, ili neće uraditi. Dakle, ne radi se o nekoj krizi, ma koliko to politizirale partije sa ove ili one strane.

Čini mi se da, zapravo, ova situacija sada pogoduje upravo jednom trusnom području BiH, gdje se otvara osnovno pitanje - ne radi se o tome da li će postojati Republika Srpska, ili neće nego se radi o tome da li će uopće postojati BiH, ako se ovako nastavi.

Dakle to je po meni ključno pitanje. Mi moramo napraviti državu koja može funkcionisati u interesu gradjana, i koja može funkcionisati na način da država služi nama, a ne mi državi.“

XS
SM
MD
LG