Linkovi

Američka podrška Visokom predstavniku za BiH - 2004-12-21


Korumpirani elementi u Republici Srpskoj blokiraju Bosnu i Hercegovinu u njenom napredovanju ka zasluženom mjestu ravnopravnog člana euro-atlanske zajednice.

Za devet godina otkako je potpisan Daytonski sporazum vlasti bosanskih Srba nisu uhapsile niti jedno od lica optuženih za ratne zločine. Kao rezultat toga, Sjedinjene Države i visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown objavilisu uvodjenje novih mjera protiv zvaničnika RS.

Gospodin Ashdown nadgleda primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. On je nedavno otpustio 6 policajaca i još trojicu zvaničnika iz redova bosanskih Srba koji su onemogućavali rad haškog Tribunala za ratne zločine. U junu ove godine, gospodin Ashdown je smijenio 60 zvaničnika u RS zbog toga što nisu uhapsili bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i ostale bjegunce od zakona. Radovan Karadžić je optužen za zločine protiv čovječnosti i genocid, zbog brojnih zločina koje su počinile snage bosanskih Srba.

Postoje dokazi da bivšeg Karadžićevog vojnog zapovjednika Ratka Mladića skriva vojska bosanskih Srba. Mladić je optužen za svoju ulogu u masakru gotovo 8 hiljada Bošnjaka u Srebrenici. Pokazalo se da je Mladić bio na platnoj listi vojske bosanskih Srba sve do 2002. godine. Svaka od ovih činjenica predstavlja šokantan primjer institucionalne umiješanosti RS u izbjegavanju privodjenja pravdi tih bjegunaca, kaže gospodin Ashdown.

U znak podrške mjerama koje poduzima gospodin Ashdown, Sjedinjene Države su blokirale svu imovinu Srpske Demokratske Stranke i dviju kompanija, Zdravo i Komoto, zbog toga što su pomagale Karadžiću i drugim bjeguncima. Sjedinjene Države su takodje uvele ograničenja putovanja članovima glavnih partija u vladi RS. Glasnogovornik američkog State Departmenta Richard Boucher kaže da će Sjedinjene Države učiniti sve što je u njihovoj moći da se lociraju ti bjegunci i izoluju oni koji im pomažu.

Suština svega ovoga jeste da mi nastojimo da djelujemo koordinirano sa ostalim subjektima. Mi uvodimo ograničenja na rukovodstvo stranaka za koje mi vjerujemo da saradjuju sa Mladićem i Karadžićem u cilju njihove zaštite.

To što RS propušta da u potpunosti saradjuje sa haškim Tribunalom - Bosnu i Hercegovinu spriječava da se pridruži NATO-ovom Partnerstvu za Mir. Zvaničnicima bosanskih Srba je odavno prošlo vrijeme do kojeg su morali početi da ispunjavaju svoje obaveze.

XS
SM
MD
LG