Linkovi

Objašnjenje ministra Ivanića - 2004-12-21


Ministar inozemnih poslova BiH Mladen Ivanić,objašnjavajući razloge za svoju ostavku, izjavio je da je riječ o principijelnim razlozima i nemogućnosti da dalje obavlja svoju dužnost.

"Najnovijim mjerama međunarodne zajednice, koje su suprotne ravnopravnosti svih građana i naroda, posebno RS i FBiH, onemogućen sam da obavljam svoju dužnost" - rekao je Ivanić, čitajući na konferenciji za novinare dio pismenog obrazloženja ostavke, koju je u subotu uputio predsjedavajućem Savjet ministara BiH Adnanu Terziću.

Ivanić je naveo da se trudio da svoju dužnost obavlja u interesu BiH i podrške reformama radi pristupa evropskim intergacijama, pri tome braneći ustavni poredak zemlje.

Govoreći o potezima visokog predstavnika u posljednjih šest mjeseci, Ivanić je istakao da oni više ne predstavljaju partnerski odnos međunarodne zajednice sa BiH i dokaz su da je uloga političara u BiH da budu "puki izvršioci želja visokog predstavnika".

Ivanić će svoju funkciju obavljati do izbora novog ministra inozemnih poslova, ali neće učestvovati u radu Vijeća ministara BiH.

XS
SM
MD
LG