Linkovi

Šefik Džaferović: BiH ne može biti ničiji taoc - 2004-12-21


Mjere Visokog predstavnika protiv zvaničnika Republike Srpske, reakcije iz tog entiteta i ostavke koje su usljedile, posebno ostavku ministra vanjskih poslova, Mladena Ivanića, za Glas Amerike komentira predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Šefik Džaferović.

”BiH ne može biti ničiji taoc, pa ne može biti ni taoc nesaradnje Republike Srpske sa Haškim tribunalom. BiH mora ići u evropske i evro-atlantske sigurnosne asocijacije.

Što se tiče reakcija, mislim da su neprimjerene. Bolje bi bilo da su vlasti RS odmah krenule na posao i počele da rade ono što je naloženo mjerama Visokog predstavnika, i da rade na saradnji sa Haškim tribunalom, umjesto što rade ovo što vidimo posljednjih dana, a to je pokušaj da se stvori neka vrsta političke krize u BiH.

Nadam se da će, kako vrijeme bude prolazilo i snaga te rekacije iz RS, koja je prvobitno bila velika, se smanjiti i da će vlasti RS konačno shvatiti da je jedini pravi posao kojeg treba da rade - ispunjenje onoga što je Visoki pretstavnik u svojim mjerama stavio u odredjeni vremenski okvir. Mislim, prije svega, na reformu policije i sektora odbrane.

Svako izazivanje krize u BiH, posebno na državnom nivou, pogotovo zbog ovih mjera američke administracije i OHR-a je anti-daytonsko djelovanje i uvjeren sam da to vlasti RS znaju, i da neće posezati za tim mjerama.

Ja mislim da je ostavka gospodina Ivanića opravdana, jer je, zaista, teško zamisliti situaciju da država BiH ima ministra vanjskih poslova kojem je najveća svjetska sila, tako važna i značajna zemlja koja daje podršku i pomoć BiH zabranila ulazak na svoju teritoriju.

Teško je zamisliti tu situaciju da ministar vanjskih poslova naše zmelje ne može putovati u Ameriku.“

XS
SM
MD
LG