Linkovi

56 posto amerikanaca sada kažu da nije vrijedilo ići u rat u Iraku - 2004-12-21


Predsjednik Bush je ubjedljivo osvojio novi mandat, što sam pripisuje ratu u Afganistanu i Iraku, medjutim, kako pokazuju posljednja istraživanja mišljenja javnosti, većina Amerikanaca smatra da nije vrijedilo ići u Irak, i sve je manje onih koji odobravaju posao George W. Busha kao predsjednika.

Na svojoj drugoj konferenciji za medije otkako je pobjedio na izborima, jučer je predsjednik Bush priznao da pobunjenici imaju efekta.

”Oni nastoje da uzdrmaju volju iračkog naroda, i iskreno govoreći, da uzdrmaju volju američkog naroda.“

Posljednje istraživanje javnosti, koje su sproveli ABC News i Washington Post ukazuje da 56 posto Amerikanaca sada kažu da nije vrijedilo ići u rat u Iraku, a 70 posto njih smatra da je cijena koju Amerikanci plaćaju u tom ratu neprihvatljiva u odnosu na korist.

Predsjednik Bush, ni jučer, nije dao rok odlaska američkih vojnika rekavši da će oni ostati dok se u Iraku ne uspostavi demokracija. On je priznao da iračke snage, ni blizu, nisu spremne da djeluju same.

Kada je riječ o ministru odbrane, Donaldu Rumsfeldu, predsjednik mu je dao punu podršku, i pored otkrića da Rumsfeld nije lično potpisivao pisma saučešća porodicama američkih vojnika ubijenih u Iraku.

”Ja znam kakvo je Rumsfeldovo srce. Ponekad je njegovo ponašanje možda grubo i osorno, ali ispod te grubosti, osornosti, i nesmotrenog ponašanja je dobro ljudsko biće koje duboko brine o vojnicima, i duboko je potresen jadom kojeg rat prouzrokuje, rekao je predsjednik Bush.“

Medjutim, Amerikanci nisu ubjedjeni. Samo je 36 posto onih koji misle da bi Rumsfeld trebao zadržati tu poziciju, a 52 posto da bi ga predsjednik trebao smjeniti.

Istraživanje ABC News i Washington Posta, takodjer, ukazuje da su podjele po partijskoj liniji o pitanjima vanjske politike i nacionalne sigurnosti, izmedju Republikanaca i Demokrata ostale i nakon izbora koji su oštro podjelili američku javnost.

XS
SM
MD
LG