Linkovi

Janush Bugajski: Izolacija nije u interesu Republike Srpske - 2004-12-20


Mjere koje je poduzeo visoki predstavnik Ashdown prošle sedmice i ostavke trojice visokih zvaničnika RS i BiH, premijera RS Dragana Mikerevića, ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića i današnju ostavku zamjenika ministra civilnih poslova BiH u Vijeću ministara, Zorana Tešanovića, za Glas Amerike komentira Januš Bugajski, direktor Odjela za istočnoevropske studije Centra za međunarodne i strateške studije u Washingtonu.

Ukoliko se povuku iz vladinih institucija stavit će se u istu poziciju u kojoj se nalazi srpska manjina na Kosovu - a to je neučešće u procesima odlučivanja koji se tiču njihove sudbine. Izolacija RS nije u njihovom interesu, niti je u interesu cijele BiH.

Takav stav jako opterećuje Srbiju koja ni sama još uvijek nije ustanovila svoj finalni status. Tragedija je u tome što nerazboriti politički lideri u RS razumiju da njihova budućnost leži u BiH, u zajedničkim institucijama, u predaji osumnjičenika za ratne zločine i suradnji sa Hagom, a što uslovljavava približavanje Partnerstvu za mir, vojnoj modernizaciji, bližim vezama sa Briselom i NATO-m.

To je budućnost. Oni ne mogu nastaviti da se izoliraju. Ukoliko tako nastave, javnost RS će potonuti, potonut će u veće ekonomske probleme i kome će se onda obratiti. Srbiji? Srbija nema sredstava da bi im pomogla. Srbija je sama ekonomski beznadežan slučaj - kaže Januš Bugajski iz washingtonskog Centra za strateške i medjunarodne studije.

XS
SM
MD
LG