Linkovi

Protiv nametnutih rješenja - 2004-12-20


Najviši zvaničnici Republike Srpske danas su raspravljali o mjerema visokog predstavnika donešenim prošle sedmice.

Republika Srpska želi da se odupre svakom nametanju rješenja koja su u suprostnosti sa ustavnim rješenjem BiH i Daytonskim sporazumom, rekao je predsjednik RS, nakon sastanka sa liderima najvećih političkih partija u tom entitetu.

On je poručio da RS ne želi da pravi krizu, i da joj nije cilj da ova situacija utiče na saradnju sa Haškim tribunalom, naglašavajući da MUP i Vlada u ostavci treba da nastave da rade svoj posao u ovom pravcu. Dragan Čavić je potvrdio da je stav današnjih učesnika sastanka da se prihvati ostavka entitetske vlade o čemu će se izjasniti Narodna skupština, i tek od tog trenutka će teći rok od deset dana za imenovanje novog mandatara.

Govoreći o ostavkama Mladena Ivanića, i drugih zvaničnika iz RS u zajedničkim institucijama BiH, on je istakao da je to lični čin tih osoba prema nastaloj situaciji nakon odluka Visokog predstavnika.

Inače, današnjem sastanku u kabinetu predsjendika RS, pored Dragana Čavića prisustvovali su premijer u ostavci, Dragan Mikerević, predsjednik Narodne skupštine, Dušan Stojčić, lideri PDP-a, SNSD-a, Socijalista i Radikala - Mladen Ivanić, Milorad Dodik, Ptera Đokić, i Milanko Mihajlica, te Nikola Špirić, i Goran Milojević iz Parlamenta BiH.

Dragan Čavić je najavio da će se narednih dana sastati i sa predstavnicima SDA i Stranke za BiH nakon čega će biti poznat konkretan stav najviših zvaničnika RS o pritiscima medjunarodne zajednice na pojedince i institucije ovog entiteta.

XS
SM
MD
LG