Linkovi

Vojska Spasa - Neodvojivi dio božićne atmosfere u Americi - 2004-12-20


Uprkos razočarenju i značajnom finansijskom udarcu koji je najstarija i najčuvenija američka dobrotvorna organizacija Vojka Spasa doživjela na početku ove božićne kupovne sezone, njihovi simboli - crveni kotlići u koje skupljaju novac i zvončići koji su neodvojivi dio božićne atmosfere u Americi - i dalje se mogu vidjeti i čuti svuda, ili gotovo svuda, gdje ljudi idu da kupuju božićne poklone.

Jedna od najvećih i najposjećenijih robnih kuća TARGET, zabranila je aktivistima Vojske Spasa da sakupljaju dobrovoljne priloge ispred njihovih ulaza. To je izazvalo veliki skandal i šefovi Targeta, koji inače redovno daje ogromne sume u dobrotvorne svrhe, sigurno su se već pokajali zbog svoje odluke.

Svi Amerikanci su ustali u odbranu tradicije čiji je Vojska Spasa neodvojivi dio. Uključujući tu recimo i guvernera savezne države Alabame, Boba Riley-a koji je zajedno sa suprugom nekoliko sati dobrovoljno stajao pored jednog od kotlića Vojske Spasa i neumorno zvonio pozivajući ljude da prilože nešto za siromašne... Dobro djelo ili dobar reklamni potez za guvernera, vjerovatno i jedno i drugo.

XS
SM
MD
LG