Linkovi

Nicolas White: Republika Srpska unutar BiH, ili će sama sebe rastočiti i nestati - 2004-12-20


Da li se BiH ostavkama nekolicine srpskih zvaničnika sa najviših državnih položaja, zemlja približila opasnoj krizi? Da li medjunarodna zajednica podrškom Visokom predsatvniku zaista namjerava staviti tačku na postojanje Republike Srpske, pitanja su na koja šef medjunarodne krizne grupe za Zapadni Balkan, Nicolas White, odgovara odrečno. Umjesto toga, on upozorava vlasti u Banja Luci da njihova zadnja šansa leži u privodjenju haških bjegunaca pravdi.

Koliko je stvarna opasnost od ostvarenja prijetnje iz Banja Luke da će bosanski Srbi, ukoliko medjunardona zajednica stane iza razgradnje njihovog entiteta, organizirati referendum a potom se i otcijepiti od bh matice, pitanje je koje politički analitičar ugledne Medjunarodne krizne grupe, sa sjedištem u Briselu, stavlja u kontekst "političkog riječnika i okolnosti".

"Naravno, riječ je o situaciji u kakvoj ljudi čine ovakve prijetnje. Medjutim, činjenica je da se ne radi na gašenju Republike Srpske - umjesto toga, daje joj se još jedna šansa da preda ratne zločince koje je trebala predati prije pet-šest godina. Ukoliko to mogu učiniti, budućnost Republike Srpske neće biti dovedena u pitanje. Kao što je jasno rekao Visoki predstavnik- sve su opcije otvorene, ali još uvijek nismo došli do te faze", kaže Nicolas White.

Ovaj politički analitičar potvrdjuje da, skoro 10 godina nakon rata, medjunarodna zajednica još uvijek nema trajno rješenje za BiH, ali naglašava da ključna odgovornost za gradnju ordžive države leži na stanovnicima zemlje.

U sadašnjem trenutku, on priznaje da je Daytonom ostavljen širok prostor Visokom predstavniku da, u skladu uživa " veoma veliku moch" i da je, shodno tome, i primjenjuje.

U svakom slučaju, šef Medjunarodne krizne grupe za Zapadni Balkan u sadašnjem trenutku vidi vrlo mali manevarski prostor za srpski entitet.

"Republika Srpska ima mogućnost izbora- ili će imati ulogu unutar države Bosne i Hercegovine, ili će sama sebe rastočiti nestati- to je izbor kakav Republika Srpska i njeni lideri trenutno imaju", rekao je analitičar Medjunarodne krizne grupe.

XS
SM
MD
LG