Linkovi

Još uvijek put BiH u EU ide preko Haga - 2004-12-20


Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas u Sarajevu da se BiH približila fazi otpočinjanja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali da je potpisivanje Sporazuma moguće samo ako budu ispunjeni svi uvjeti koje je propisala EU. U prvom redu, riječ je o suradnji sa Haškim Tribunalom i struktuiranju policijskih snaga u BiH.

Nakon što je sinoć razgovarao sa Visokim Predstavnikom, gospodin Rehn danas je razgovarao sa predstavnicima domaćih vlasti.

Komentirajći trenutačnu političku situaciju u BiH nakon posljednjih odluka lorda Ashdowna , gospodin Rehn je rekao da je sada "vrlo važno da svako bude spreman da preuzme punu odgovornost u interesu stabilnosti zemlje i daljeg puta ka EU".

On je izrazio nadu da će nakon novogodišnje pauze cjelokupna sitaucija biti opuštenija i da će vlasti intenzivirati reforme.

Komesar EU Olli Rehn,održao je danas sastanak i sa ministrom vanjskih poslova BiH u ostavci, Mladenom Ivanićem. Na pitanje kako komentira odluku SAD da zabrani ulazak u tu zemlju rukovodstvu SDS-a i PDP-a, čiji je kadar i ministar Ivanić, g. Rehn je istakao da su SAD imale pravo na takvu akciju, no da će EU imati normalne radne odnose sa ministrom Ivanićem.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Zoran Tešanović podnio je danas ostavku na tu funkciju. Tesanović je član Ivenićeve Partije demokraskog progresa. Ovo je treći visoko pozicionirani političar ove stranke, koji je, nakon Mladena Ivanića I Dragana Mikerevića, podnio ostavku.

Predsjedništvo SDS-a je juče pozvalo ministra pravde BiH Slobodana Kovača da podnese ostavku. Kovača je, iako nije član SDS-a,ova stranka predložila na funkciju. On će se, kako je rekao, ponašati kao i svi drugi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

Uz ocjenu kako niko ne može poreći da postoji kriza u Vijeću ministara BiH, Predsjedavajući vijeća ministara BiH, Adnan Terzić naglašava kako nije dobro da se, ako je već zaustavljen put BiH u program Partnerstvo za mir, zaustavi i ulazak BiH u EU.

Govoreći o mogućim rješenjima krize, Terzić navodi kako postoji više opcija i kako nema rezervu ni prema jednoj od njih. Nova parlamentarna većina, novi mandatar u Vijeću ministara ili prijevremeni izbori opcije su koje mu, kako je kazao, odgovaraju.

Predsjedavajući Vijeća ministara, međutim, ističe kako novi izbori nemaju nijedno racionalno obrazloženje.

«Mislim da trebamo sjesti 'trijezne' glave, vidjeti šta se može uraditi i kako izaći iz ove situacije», smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

XS
SM
MD
LG