Linkovi

Sudjenja bivšim zvaničnicima Sadamovog režima u Iraku - 2004-12-20


Prelazna iračka vlada planira sljedeće sedmice započeti istražna sudska saslušanja protiv dva viša člana bivšeg režima Sadama Huseina. Režim je bio na vlasti više od 30 godina prije nego ga je skinula koalicija na čelu s Amerikancima. Optužbe protiv sada uhapšenih zvaničnika bivšeg iračkog režima uključuju ratne zločine i masovna ubistva. Kako bi se pripremili za takva suđenja, irački tužitelji prave liste mjesta i sadržaja masovnih grobnica, imena nestalih, sakupljaju svjedoke, i razmatraju dokumenta i druge ključne dokaze.

Glasnogovornik State deparmtenta Richard Boucher je rekao da će za suđenja biti nadležan specijalni irački tribunal.

”Ovo je irački sud, kojeg predvode iračke sudije, i oni će prolaziti kroz te faze i stvarati vremenski okvir za suđenja. Vidjećemo saslušanja, pravne akcije, tužiteljstvo koje predvode Iračani. Njima se pruža izvjesna pomoć međunarodne zajednice, dok se pripremaju za suđenja i razvoj sudskih struktura. Mi i ostali partneri im u tom pogledu i dalje pomažemo.“

Sadam Husein neće biti među prvima koji će se pojaviti pred sudom. Mowaffak al Rubaie, irački savjetnik za nacionalnu sigurnost, kaže da će suđenje Sadamu Huseinu biti održano 2006, dodajući da Irak ima obavezu da to odradi na pošten način.

”Željeli smo to učiniti modelom, suđenjem stoljeća i koncentriraćemo se na krivičnu stranu suđenja. Nećemo dozvoliti da Sadam Husein od toga napravi političku scenu za svoju političku propagandu.“

Irački premijer Iyad Allawi je članovima prelaznog iračkog nacionalnog vijeća rekao: Sada vam mogu reći jasno i precizno, suđenja simbolima bivšeg režima će početi, jedan po jedan, kako bi se u Iraku mogla uspostaviti pravda. Sadam Husein i članovi njegovog bivšeg režima će dobiti pravdu--ono što su uskraćivali iračkom narodu.

XS
SM
MD
LG