Linkovi

Koštunica u Briselu najavio ”dobrovoljne predaje“ haških bjegunaca - 2004-12-17


Premijer Srbije, Vojislav Koštunica danas u Briselu najavljuje nove "dobrovoljne predaje" haških bjegunaca te tvrdi da jučerašnja odluka Medjunarodnog suda pravde o nenadležnosti nad tužbom SCG protiv NATO "baca novo svjetlo" na slične tužbe kakve su protiv Beograda podigli BiH i Hrvatska.

Srpski premijer je danas, nakon što se susreo sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javierom Solanom, potvrdio riješenost Beograda da okončana sporna pitanja suradnje sa Tribunalom. On je naglasio da je i njegov brisleski domaćin imao riječi podrške za posljednje poteze srpskih vlasti i predaje optuženih te za, kako kaže, "dvosmjerni model" saradnje sa Hagom, kakav zastupa zvanični Beograd.

"Dakle, jedan broj ljudi je otišao, dvojica, tačnije rečeno, dobrovoljno u Hag. Dvojica su puštena da se brane sa slobode što će jako ubrzati i učiniti lakšim ovaj dalji postupak naše saradnje i ispunjenja naših obaveza".

Premijer srpske vlade, Vojislav Koštunica je naglasio kako treba očekivati, ne hapšenja i prisilna prebacivanja u Tribunal, već doborovoljnu predaju optuženih. Rok za to je mart naredne godine, kada bi, ukoliko se ispuni suradnja sa Hagom, Europska komisija trebala objaviti i pozitivnu studiju izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru.

Komentirajući jučerašnju odluku Medjunarodnog suda pravde koji se proglasio nenadležnim za tužbu SCG protiv NATO zemalja zbog njihove zračne kampanje 1999. godine, premijer Srbije, za Glas Amerike kaže: Ona, naravno, otvara mogućnost za SCG, kada je riječ o ovim drugim optužbama, pokrenutim protiv nje- riječ je o tužbama za ratnu štetu Hrvatske i BiH. To je nešto što neposredno proizilazi iz ove jučerašnje odluke Medjunarodnog suda pravde u Hagu".

Jučerašnja odluka ovog suda je bez rezerve podržala argumente zemalja-članica NATO da Jugoslavija, u trenutku pokretanja spora, nije bila članica UN i Medjunarodnog suda, kao ni potpisnica Konvencije o genocidu.

XS
SM
MD
LG