Linkovi

Mjere Lorda Ashdowna  - 2004-12-17


Bez obzira na činjenicu da su se u RS počeli pojavljivati znaci početka interesa za konkretnu suradnju sa Haškim Tribunalom, u prvom redu pojavljivanje Izvještaja za Srebrenicu, izvinjenje Vlade RS porodicama srebreničkih žrtava, te nedavna policijska akcija hapšenja osam osoba sukladno pravilima haškog Suda, Visoki Predstavnik to smatra nedovoljnim.

S toga je danas donio dvije grupe mjera, od kojih se prve odnose na pojedince koji su svojim djelovanjem vršili opstrukcijuu ostvarivanju suradnje sa Haškim Tribunalom,odnosno pomagali optuženim za ratne zločine.

Riječ je o smjeni deset lokalnih policijskih službenika,odnosno lokalnih političkih zvaničnika iz Zvornika, Foče, Trebinja, Pala, Bileće i Banje Luke, te zamrzavanju bankovnih računa šest lica iz RS, kako bi se vidjelo da li bi ova preduzeća svoja sredstva usmjeravaju na podršku optuženim za ratne zločine.

Ashdown je zatražio od predsjednika Vlade RS Dragana Mikerevića da formira grupu koja će do februara utvrditi koja su lica još na funkcijama iz tajnog aneksa izvještaja Komisije o Srebrenici koja su navedena kao odgovorna za zločine i skrivanje grobnica na području Srebrenice.

Durga grupa mjera odnosi se na rješavanje sistemskih problema ,najprije u Vojsci RS. Visoki predstavnik uputio je pismo državnom ministru obrane Nikoli Radovanoviću, u kojem od njega traži da utvrdi koji su to pojedinci koji su prouzročili neuspjeh u državnom preuzimanju kontrole nad oružanim strukturama. Kao primjer, Ashdown naveo je saznanja po kojima je optuženi za ratne zločine Ratko Mladić, ovoga ljeta boravio u podzemnim objektima Vojske RS, u blizini Han Pijeska.

Ubrzanje naredne faze reforme obrane, podrazumijeva prijenos ovlasti entitetskih ministarstava na državni nivo, konkretno ukidanje ministarstava obrane RS i FBiH.

Reforma policije, koja podrazumijeva jedinstvenu policijsku strukturu, i podjelu zemlje na nekoliko regionalnih policijskih centara, mora biti okončana u naredna dva mjeseca.

Lord Ashdown je izvršio izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku, po kojima se u velikoj mjeri smanjuje imunitet rodbine optuženih za ratne zločine, pa će ubuduće imunitet od davanja dokaza na sudu imati samo supšružnici roditleji i djeca optuženih.

Nadalje, izvršene su dopune i izmjene zakona o reviziji u RS, koja će po hitnom postupku biti obavljena u šest najvažnijih preduzeća u ovom entitetu. Ako BiH, u aprilu ne bude primljena u Partnerstvo za mir,Visoki Predstavnik NATOu će, jednostavno preporučiti da ovu zemlju više ne poziva u ovu asocijaciju. U takvoj situaciji, Paddy Ashdown direktno će se pozabaviti institucijama RS, ne isključujući nijednu mogućnost.

Ashdown je naglasio da su ove mjere dio procesa koje bi u naredna tri mjeseca trebalo da dovedu do poboljšanja saradnje RS sa Haškim sudom i prijema BiH u Partnerstvo za mir u na proljeće 2005 godine.

Američki ambasador u BiH, objavio je mjere i koje je poduzela Vlada SAD. Najprije, ova država zamrznula je finansijska sredstva SDS i zabranila novčane transakcije svojih državljana sa ovom strankom.

«Slučaj protiv SDS-a ne može se ignorirati – ne radi se samo o nepoštovanju međunarodnih obaveza BiH, nego i aktivnim nastojanjima SDS-a i njenog vodstva da angažirano rade protiv ispunjavanja ovih obaveza. Mnogo je dokaza za to, a najnovije informacije u medijima samo potvrđuju vezu između SDS-a, institucija RS-a i podrške ratnim zločinima», kazao je američki ambasador.

Nadalje, rukovodstvu SDS i PDP, zabranjen je ulazak u SAD, no ambasador Mcelhaney nije želio govoriti o konkretnim imenima na koje se ova zabrana odnosi.

Jedna od odluka SAD odnosi se i na pomoć SAD RS: Konačno, SAD razmotrit će mogućnosti intenziviranja postojećih ograničenja u vezi sa pomoći američke Vlade RS, da bi se ona bolje rasporedila i dospjela do onih koji rade na izgrandji bolje budućnosti RS, kaže ambasador SAD u BiH.

Na kraju izražava nadu da nove mjere neće biti potrebne. Ipak, ukoliko se ukaže potreba, SAD nastavit će da traže načine da ukažu na odgovornosti pojedinaca i institucija u RS.

Komandant EUFOR-a David Likey istakao je danas da su neke od podzemnih tunela i bunkera na području Han Pijeska koristila lica optužena za ratne zločine i da je evidentno da se u Vojsci Republike Srpske za to znalo i da je ona u tome učestvovala.

On je potvrdio da je EUFOR započeo niz inspekcija podzemnih instalacija vojnih objekata u RS i Federaciji BiH i da će zatvoriti sve koji se ne koriste u legitimne svrhe.

Prema njegovim riječima, inspekcija bi trebalo da bude završena u narednih nekoliko dana, nakon čega će objekti biti zatvoreni i zapečaćeni.

"Prihvatljivo je da manji broj ovih objekata bude zadržan u funkciji za korištenje u legitimne odbrambene svrhe ili neku alterantivnu civilnu upotrebu", rekao je Likey.

XS
SM
MD
LG