Linkovi

Google uskoro stavlja milione knjiga na internet - 2004-12-17


Predstavnici internet pretraživača Google su objavili planove za digitaliziranje miliona knjiga iz bibilioteka, čime bi ih učinili dostupnim na internetu.

Djela Šekspira, Galilea, Columba, i mnogih drugih briljantnih umova bi uskoro mogli biti dostupni samo jednim dodirom na tastaturu kompjutera. Internet kompanija sa sjedištem u Kaliforniji, Google, je započela nešto što bi moglo biti najveća besplatna biblioteka na svijetu. Ona je nedavno postigla sporazum s pet vodećih biblioteka u Sjedinjenim državama i Britaniji o prebacivanju njihovih biblioteka u digitalne fajlove. Prema tom sporazumu, bilo koja knjiga koja više nije zaštićena pravom kopiranja će biti dostupna na internetu.

Paul LeClerc, predsjednik njujorške javne biblioteke.

- Ovim ćemo povećati efikasnost ljudi koji traže informaciju--i to na spektakularan način.

U prošlosti, istraživači koji su tražili nešto konkretno su možda morali putovati hiljadama kilometara kako bi pronašli originalno djelo. Ali kada digitalna biblioteka bude spremna, oko 15 miliona knjiga će biti dostupno korisnicima interneta u cijelom svijetu. Susan Wojcicki je direktorica proizvodnog menadžementa pri kompaniji Google.

- Mi vas zapravo uvedemo u knjigu i vi je vidite isto kao da je i čitate.

Korisnici interneta također mogu pretraživati na osnovu riječi, što je mnogo brži metod u poređenju s listanjem stranica knjige. Predstavnici Googla kažu da će za završetak digitalne biblioteke biti potrebno nekoliko godina. Ovaj projekat, koji je po prirodi i filantropski, je također i dobar poslovan potez, koji omogućava kompaniji da bude korak ispred svojih konkurenata. Ali dugoročni efekat internet biblioteke se ne može poreći--veći dio svjetskog znanja će vam biti na dohvat ruke, a da pri tome čak ne morate ni izaći iz sobe.

XS
SM
MD
LG