Linkovi

Turska i nastojanje da se pridruži EU - 2004-12-17


Lideri EU stigli su u Brussels radi veoma značajnog dvodnevnog summita koji će se, dobrim dijelom, baviti pitanjem turskog nastojanja da se pridruži tom bloku zemalja. U Brusselsu je iturski premijer Recep Tayyip Erdogan koji je već, što lično što telefonom kontaktirao većinu šefova država EU. Nekoliko evropskih zemalja je izrazilo zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Turskoj, a medjunarodna grupa za ljudska prava Reporteri bez Granica ukazuje da je Turska još veoma daleko od evropskih standarda u novinarskim slobodama.

Nešto ranije danas, novinarima je o šansama Turske govorio i predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Baroso, koji je tom prilikom od Turske javno zatražio da prizna grčku vladu na podijeljenom Kipru, koji je već dio EU. Jedino još Turska zadržava veze sa drugim dijelom Kipra kojim dominira tursko stanovništvo. Evo šta je on još rekao tom prilikom:

Ova istorijska odluka, naravno, tiče se Turske. Ona je istorijska jer svako proširenje EU ima svoje specifičnosti.Turska je važna za EU zbog svoje veličine, svoje istorije, geografske situacije i potencijalne uloge Turske kao mosta izmedju Evrope i islamskog svijeta. Sve to ovaj slučaj čini posebnim. Ja sam se oduvijek zalagao za članstvo Turske u EU. Mislim da će to biti dobro i za tu zemlju i za Uniju u cjelini.Zbog toga sam podržao stav koji je o tome imao moj predhodnik na ovoj funkciji. Njegov je stav bio veoma izbalansiran jer je i priznao sve probleme koji postoje, ali i napredak koji je Turska već ostvarila u medjuvremenu. Naša vizija o Turskoj u EU je jasna. Ne želimo neko polovično rješenje. Ako započnemo zvanične pregovore s Turskom onda na umu imamo samo varijantu punog članstva Turske. Ne smije više biti uslova postavljenih u zadnjoj minuti, niti novih prepreka. Lično vjerujem da je vrijeme za početak tih razgovora sa Turskom - došlo.

XS
SM
MD
LG