Linkovi

Jedna od deset Amerikanki će oboljeti od raka dojke - 2004-12-16


Najnovija studija univerzitetskog medicinskog centra Rush iz Chicaga i Instituta za borbu protiv raka Dana Farber tiče se genetskog testa uz pomoć kojeg je moguće predvidjeti kod kojih pacijenata će se ponovo pojaviti zloćudni tumor dojke, te na osnovu toga koja bi žena trebala pristati ne kemoterapiju.

Jedna od deset Amerikanki će oboljeti od raka dojke. To se desilo i Susan Lavorti koja je od ove bolesti oboljela u 42 godini života. Operacijom je uklonjen tumor, ali se onda ona suočila da bolnom odlukom: da li da pristane na kemoterapiju kako bi spriječila povratak tumora.

- Nisam se željela podvrći kemoterapiji.

Kemoterapija uzrokuje opadanje kose, mučninu, nesvjesticu i u nekim slučajevima infekcije. Ponekad i ne pomaže. U slučaju raka dojke, ukoliko se rano otkrije, rak se rijetko vraća, tako da većini pacijentica kemoterapija nije neophodna.

Kemoterapija se prepisuje većini žena nepotrebno i to ne namjerno, već jer se ne može sa sigurnošću reći koje bi žene od kemoterapije imale koristi, a koje ne, kaže Melody Cobleigh, iz Univerzitetskog centra Rush u Chicagu.

Uz pomoć ovog novog testa ljekari djelić tumora šalju na ispitivanje u laboratoriju u Redwood City-ju u Californiji gdje se uz pomoć molekularnog mikroskopa analiziraju 21 gen na jednoj ćeliji raka koji određuju da li će se kancerogene ćelije ponovo pojaviti.

-Sada možemo reći: znate šta, ne treba vam kemoterapija, vaše prognoze su odlične. Ženama kojima je potrebna ćemo to i saopćiti i kazati da je to za njihovo dobro.

Test je toliko detaljan, da se može reći da li će terapija djelovati na određenu vrstu raka.

Ovo će biti standardna procedura u sljedećih nekoliko godina, kaže ljekar Eric Winer, iz Instituta za borbu protiv raka - Dana Farber.

Za Suzane Lavrot test je pokazao da kod nje postoji mali rizik od ponovnog javljanja ćelija raka i da joj kemoterapija nije potrebna.

XS
SM
MD
LG