Linkovi

Vjerskom tolerancijom protiv terorizma - 2004-12-16


Vjerski vođe i politički lideri zemalja jugoistočne Azije i iz Australije nedavno su se okupili u Indoneziji kako bi promovirali vjersku toleranciju kao jedan od načina smanjivanja terorističkih prijetnji. Indonežanski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono zatražio je od lidera svih religija i njihovih sljedbenika da se zajednički angažiraju u borbi protiv terorizma:

”Terorizam danas mora biti označen kao neprijatelj svih religija. Snage svijetla, razuma i nade moraju na kraju nadvladati snage mraka, beznađa i nasilja.“

U Indonezija, zemlji-domaćinu tog skupa živi najveći broj muslimana. Uz ogromnu umjerenu većinu, postoji i vrlo ekstreman i nasilan pokret malog broja vjerskih fanatika. Dio tog pokreta je i teroristička organizacija Jemaah Islamiyah. Povezana je sa al-Qaidom i ima ćelije u mnogim zemljama jugoistočne Azije. Javno objavljeni cilj te organizacije je stvaranje islamske države koja bi uključila Indoneziju, Maleziju, Singapur, Bruneje, južne dijelove Filipina i Tajlanda.

Jemaah Islamiyah je odgovorna za bomabaški napad na noćni klub na Baliju 2002. godine u kojem je ubijeno više od dvije stotine osoba, državljana 27 zemalja. Pripadnici te terorističke organizacije su optuženi i za bombaški napad na hotel Marriot u Jakarti 2003., i za napad izveden u septembru ove godine ispred australijske mabasade u glavnom gradu Indonezije. Mada je operatinvi lider Jemaah Islamiyah-e Riduan Isamudin, poznatiji kao Hambali uhvaćen u Tajlandu prošle godine njegovi sljedbenici i dalje predstavljaju prijetnju vladama i narodima zemalja na jugoistoku azijskog kontinenta. Stoga je upravo na vjerskim i političkim liderima svih vjera obaveza da se odlučno i energično zalažu principe vjerske tolerancije, suživota i razumijevanja.

XS
SM
MD
LG