Linkovi

Ekonomski sporazum izmedju Egipta i Izraela - 2004-12-16


Nadležni predstavnici Egipta, Izraela i Sjedinjenih država potpisali su sporazum kojim će Egiptu biti omogućeno da u Ameriku izvozi proizvode u koje su ugrađene komponente rađene u Izraelu bez carinskih opretećenja. ”To je najznačajniji ekonomski sporazum između Izraela i Egipta u posljednje dvije decenije” - ocijenio je predstavnik Sjedinjenih država Robert Zoelick. Po njegovim riječima to je”konkretan, praktičan rezultat plana predsjednika George W. Busha o promoviranju tješnjih trgovačkih veza i odnosa između Sjedinjenih država i Srednjeg istoka, te jačanju mirovnih veza, ekonomskog razvoja i otvorenog tržišta između Izraela i njegovih susjeda.” Sporazumom je predviđeno uspostavljanje posebnih industrijskih zona u Egiptu. Prostor za tri zone u Kairu, Aleksandriji i u području Sueckog kanala već je određen. Od 1999. godine uz podršku i suglasnost Sjedinjenih država u Jordanu je uspostavljeno 13 sličnih zona u kojima se u konačni proizvod ugrađuju komponente iz Izraela. Prema zvaničnim jordanskim podacima u tim zonama radi više od 35 hiljada radnika. Američki kongres je 2001. godine odobrio sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih država i Jordana što je objema zemljama donijelo još veće koristi. Nadati se da će to biti slučaj i sa novim industrijskim zonama u Egiptu. U tim zonama će se, prema riječima gospodina Zoelicka, ”svakog dana stvarati mogućnosti za izgradnju poslovnih i osobnih veza između Egipćana, Izraelaca i Amerikanaca.

Uspješan primjer iz Jordana ukazuje na realnu mogućnost da se zahvaljući zonama u Egiptu značajno proširi trgovinska razmjena, promoviraju investiciona ulaganja i mnogima pruži nada.“ Američki koraci ka slobodnijoj trgovinskoj razmjeni sa Egiptom, Jordanom i Izraelom dio su plana predsjednika Busha osmišljenog prošle godine. Sjedinjene države, ističe gospodin Bush, žele da povećaju trgovinsku razmjenu i investiciona ulaganja širom Srednjeg istoka: Širom svijeta slobodna tržišta i trgovina pomažu borbi protiv siromaštva i ukazuju ljudima na dobrobit slobode. Zato sam i ja predložio uspostavljanje američko-srednjeistočnog slobodnog trgovinskog područja kako bi se i na Srednjem istoku proširio krug razvojnih mogućnosti.

Iskorijenjivanjem korupcije i izolacionizma i uspostavljanjem slobodnog i otvorenog tržišta praćenog poštenim zakonima - ocjenjuje američki predsjednik - ljudi na Srednjem istoku će živjeti u prosperitetu i slobodi.“

XS
SM
MD
LG