Linkovi

U Republici Srpskoj i dalje otpori reformi policije BiH - 2004-12-16


Izgleda da se neki elementi vlasti u Republici Srpskoj još uvijek odupiru reformi policijskih snaga, izjavio je danas u Mostaru visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Paddy Ashdown, komentarišući rad Komisije za reformu policije u BiH.

Lord Ashdown se – inače – danas u Mostaru sastao sa novim gradonačelnikom tog grada, Ljubom Bešlićem, koji je prvi poslijeratni gradonačelnik Mostara, koji tu dužnost obavlja, a da istovremeno nema funkcije dogradonačelnika iz reda drugog naroda.

Zamoljen da komentariše rad Komisije za reformu policije, visoki predstavnik Paddy Ashdown rekao je kako se sada razmatraju tri mape policijskih zona u BiH i da će se veoma brzo morati odlučiti koja od tih mapa će biti model uređenja bh. policije.

«Žalim što se neki elementi vlasti u Republici Srpskoj izgleda još uvijek odupiru ovoj reformi.»

Lord Ashdown je podsjetio da je reforma policije jedan od 16 zadataka iz tzv. studije izvodljivosti, te da se ova reforma ne može nametati, jer nju – prema zahtjevima Evropske unije – moraju uraditi domaće vlasti, a ne visoki predstavnik.

«Ako ja to nametnem, studija izvodljivosti neće uspjeti», naglasio je lord Ashdown, dodajući:

«To stavlja Republiku Srpsku potencijalno u poziciju u kojoj su oni jedina prepreka budućnosti ove zemlje u Evropi, ako se budu opirali ovom procesu.»

Inače, visoki predstavnik, Paddy Ashdown danas se u Mostaru sastao sa novim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, koji je prvi čelnik grada nakon rata, koji nema zamjenika iz reda drugog naroda.

Lord Ashdown je istakao kako je sada veoma važno da se osigura da jedinstveni Mostar bude grad za sve njegove građane, bez obzira na nacionalnost, što je – kako je rekao – namjera i gospodina Ljube Bešlića.

XS
SM
MD
LG