Linkovi

BiH pred izborom: Evropa, ili osumnjičeni za ratne zločine? - 2004-12-15


Komandant NATO štaba u Sarajevu general Stiven Šuk smatra da su u BiH neophodne dodatne reforme odbrambenih institucija, Izjavio je danas u Sarajevu glasnogovornik NATO–ovog štaba Dvajt Mud.

"General Šuk uznemiren je zbog otkrića kontinuirane podrške koju optuženom za ratne zločine Ratku Mladiću pružaju elementi oružanih snaga", precizirao je Mud, navodeći da su reforme neophodne kako bi se osiguralo da se, kako je istakao, "takvo flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma ne obnovi".

On je prenio Šukovu ocjenu da vlasti BiH i RS nisu preduzele nijedan korak protiv mreže pomagača osobama osumnjičenim za ratne zločine, navodeći da takva lica nisu krivično gonjena.

"NATO i EU zahtijevaju punu saradnju sa Haškim Sudom i pred BiH jasan je izbor: Evropa ili lica osumnjičena za ratne zločine", prenio je glasnogovornik Mud poruku generala Šuka.

Ocjenjujući imenovanje Rafija Gregorijana, na mjesto međunarodnog kopredsjedavajućeg Komisije za reformu odbrane u BiH, Šuk ističe da je riječ o "pravoj osobi na pravom mjestu i u pravo vrijeme".

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown razmatra moguće mjere zbog toga što BiH još jednom nije primljena u Partnerstvo za mir na sastanku u Briselu, izjavio je danas glasnogovornik OHR-a Vedran Peršić.

Peršić na konferenciji za novinare u Sarajevu nije mogao da potvrdi da li će to biti sankcije ili neke druge mjere, ponovivši da će se VP javnosti obratiti u četvrtak.

XS
SM
MD
LG