Linkovi

Srbija i Crna Gora će do marta iduće godine ispuniti obaveze prema Hagu - 2004-12-15


Predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović najavio je danas u Briselu da će Beograd i Podgorica do marta mjeseca naredne godine u potpunosti ispuniti obavezu suradnje sa Hagom- predati Sudu sve bjegunce. On za to ističe svoje, ali i garancije srpskog premijera Vojislava Koštunice.

Visoki gost iz Brograda je danas u Briselu informirao visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javiera Solanu o prilikama u državjoj zajednici, posebno o zaključcima nedavnog sastanka Komisije za europske integracije - tada i danas je ključna tema bio Hag.

S tim u vezi, Svetozar Marović je priznao nakon susreta sa Solanom da nema prostora za ozbiljniji progres Srbije i Crne Gore prema Europi bez pune suradnje sa Tribunalom i predaje svih haških bjegunaca.

"Gospodinu Solani sam rekao da je na sastanku Komisije postignuta potpuna saglasnost da bez Haga nema ni Studije izvodljivosti, nema napretka. Neizvršavanje Haga znači putovanje nazad. Predsjednik vlade Srbije je tada izložio ozbiljnu namjeru vlade da ispuni obaveze prema Hagu u vremenu koje zahtijeva pozitivna ocjena Studije izvodljivosti, početkom marta mjeseca. Koja je garancija? Garancija je u činjenici da, vjerujem, niko u Srbiji i Crnoj Gori, ni gospodin Koštunica ni Svetozar Marović neće da preuzme odgovornost da zbog njegove neefikasnosti SCG ostene iza evropskih procesa".

Marović se nada da naredna, 2005. godina, neće biti godina otvaranja novih problema, već godina funkcionalnosti državne zajednice, kada će se, po uklanjanju "haškog problema", hitrijim korakom približavati Briselu. Tada će, po njemu, do punog izražaja doći uloga državne zajednice, koju, uz Hrvatsku, Marović smatra "temeljem stabilnosti Jugoistočne Europe".

XS
SM
MD
LG