Linkovi

Bogatsvo voda delte rijeke Misisipi - 2004-12-14


Marinski biolozi otkrili su neočekivano bogatstvo vodenih živih bića u dobro poznatim, ali rijetko istraživanim vodama rijeke Misisipi i u Meksičkom zaljevu.

Rijeka Misisipi koja se proteže kroz samo srce Sjedinjenih Država, izlije u Meksički zaljev gotovo 200 miliona tona mulja. Rezultat je ono što izgleda blatnjava bezživotna vodena površina. Ali, zaplovite dublje u te vode i vaš vidik se znatno mijenja. Marinski biolog Sylvia Earle kaže da ljudi uopšte nisu svjesni podvodnog života u tom zaljevu.

”Pomislite da ovdje i nema baš mnogo čega, za razliku od južnog Pacifika, Kariba ili Bahama. Ali, razmislite..., treba samo otići tamo gdje se nešto dešava.“

Gospodja Earle i ekipa marinskih biologa otkrili su u vodama Meksičkog zaljeva podvodnu zemlju čuda... Ribe sa karipskih grebena žive i ovdje, kao i sve druge podvodne kreature... Marinski biolozi kažu da je upravo mulj stanište brojnih vrsta.

Muljevite pećine formirale su se prije miliona godina kao rezultat podizanja i opadanja nivoa mora, što svaki put ostavi novi sloj soli. Zemlja koja se osipala ostavljala je takodje naslage koje su kasnije stvarale ove podvodne brijegove. Kao rezultat imate muljevite pećine dovoljno blizu površini da bi privukle brojne morske vrste.

Sylvia Earle i njen tim marinskih biologa žele da i dalje istražuju ovo podvodno utočište i da dokumentiraju svoje nalaze, kako bi i ostatak svijeta saznao za ovo skriveno prirodno blago.

XS
SM
MD
LG