Linkovi

Richard Feinman: Sve kalorije nisu stvorene jednake - 2004-12-14


Sezona je praznika, pa većina ljudi toliko i razmišlja o tome koliko poslastice u kojima tim prilikama uživaju, donose nepoželjne kilograme. Jedan američki biohemist istče da, ipak sve kalorije nisu stvorene jednake.

Tokom istraživanja provedenog prošle godine, 32 miliona Amerikanaca je kazalo da su bili na dijeti sa veoma malom količinom karbohidrata. Richard Feinman, biokemičar sa Univerziteta New York tvrdi da su zakoni fizike na njihovoj strani, odnosno da im prilokom mršavljenja pomaže drugi zakon termodinamike.

Richard Feinman: Radi se o zakonu rastvaranja, djelotvornosti, prema kojem svi procesi nisu isto djelotvorni.

Doktor Feinman kaže da je djelotvornije ako organizam gorivo, odnosno šećer, dobiva iz karbohidrata, nego iz proteina, što znači da je ova prva dijeta djelotvornija.

Richard Feinman: Vi ćete korisiti energiju da bi protein pretvorili u šećer i na kraju ćete imati energiju uz pomoć koje trošite masnoće.

Iz američkog udruženja dijetetičara kažu da nema jedinstvene dijete i preporučuju umjerneost i izbalansiranost. I dok doktor Feinman pruža biokemijsko objašnjenje zbog čega je ishrana zasnovana na manjem broju ugljikohidrata bolja , i on se slaže da ova dijeta nije djelotvorna za svakoga.

Mi studentima govorimo da je najbolja ona dijeta koju možete izdržati, zaključuje doktor Feinman.

XS
SM
MD
LG