Linkovi

Kerikova ostavka i njen uticaj na njegovog mentora Giuliania - 2004-12-14


Očekuje se da će predsjednik Bush vrlo brzo nominirati drugog kandidata za mjesto ministra unutarnje sigurnosti nakon što je bivši policijski komesar u New Yorku, Bernard Kerik povukao nominaciju za tu funkciju, na koju ga je prije sedmicu dana nominirao predsjednik Bush. Razlog su nezakonite radnje, medju kojima upošljavanje ilegalnog imigranta kao kućne pomoćnice, i ne plaćanje poreza.

Veliko je pitanje koliko će Kerikovo povlačenje uticati na njegovog mentora, bivšeg gradonačelnika New Yorka, Rudy Giuliania, kojeg mnogi vide kao sljedećeg predsjedničkog kandidata Republikanaca.

U Bijeloj kući, gdje je sinoć održan Božićni show program, kojem je prisustvovao i predsjednik Bush, Rudy Giuliani, koji je lobirao za svog bivšeg ličnog tjelohranitelja i bivšeg šefa njejorške policije, imao je samo jednu poruku za predsjednika Busha.

Žao mi je, duboko sam potišten, rekao je Giuliani.

Njegov glasnogovornik je rekao da je predsjednik bio veoma prijazan i da oni ostaju dobri prijatelji.

Bernard Kerik, govoreći ispred svoje kuće u New Jerseyu je insistirao na tome da nije znao da je njegova kućna pomoćnica ilegalni imigrant, i da je to jedini razlog što povlači nominaciju.

I još važnije, mislim da dugujem veliko izvinjenje, rekao je gospodin Kerik.

Medjutim, jutros, New York Daily News izvještava da nije riječ samo o kućnoj pomoćnici, i da ima mnogo više problema. Mnogo više. Na hiljade dolara kroz poklone od prijatelja na njegovom vjenčanju, namještaj za kuću, i policijska značka iz Tiffanya, pokloni koje, prema Daily News, nije nikada prijavio.

To je bilo presudno za dogovor. On nikako ne bi došao u obzir da je rekao istinu o tome, i drago mi je da se izvinio, koliko znam izvinuo se i gospodin Giulinai. To je osramotilo predsjednika, ali sada je važno da krenemo dalje, tu su drugi brojni kandidati, kaže Jane Harman, kongresmenka, demokrata iz Kalifornije.

Susan Collins - senatorka, republikanac iz Maina kaže da je razgovarala sa ljudima iz Bijele kuće u vezi nominacije i da ostaje pri svoja dva prijedloga - Asa Hatchinson, sadašnji zamjenik ministra za unutarnju sigurnost, koji je kako kaže obavio dobar posao, i drugi kandidat kojeg ona predlaže je senator Joe Liberman.

Sa čim se gospodja Harman slaže, a senatorka Collins ističe da je demokratski senator, autor zakona kojima je osnovano to ministarstvo, i da bi moga biti snažan lider, kojeg to ministarstvo treba.

Inače, brojni drugi američki političari, kao i Howard Dean, bivši guverner i kandidat demokrata za predsjedničku nominaciju, su izrazili čudjenje da ljudi koji traže pozicije u javnim službama i dalje prave takve greške koje vode okončanju njihove karijere, pozdravljajući, u isto vrijeme, Kerikovo izvinjenje i tako brzo odustajanje od nominacije.

Treba reći da ovo ipak nije nešto neobično u američkoj politici. Slični problemi su doveli do odustajanja od nominacija troje kandidata u administraciji predsjednika Clintona, i jednog u prvom mandatu predsjednika Busha. Opet, kućne pomoćnice kao ilegalni imigranti i za njih neuplaćeno socijalno osiguranje.

XS
SM
MD
LG