Linkovi

Ponavljanje izbora u Ukrajini - 2004-12-14


Ukrajinski premijer Viktor Yanukovich i opozicioni kandidat Viktor Yuschenko će se najvjerovatnije ponovno suočiti u ponovljenim predsjedničkim izborima 26. decembra.

Izbori su zakazani nakon što je vrhovni sud u Ukrajini poništio predsjedničke izbore održane 21 novembra. Sud je odlučio da je glasanje bilo popraćeno široko raširenim manipulacijama i prevarom. Kao rezultat, sud je pozvao na ponavljanje izbora 26 decembra.

Vrhovni sud je također saopćio da je ukrajinska centralna izborna komisija narušila zakon, pozvavši da se izborne nepravilnosti i zloupotrebe istraže i iznesu pred sud. Odluku vrhovnog suda su pozdravili mnogi Ukrajinci i ostali širom svijeta.

Mykola Katerinchuk je advokat gospodina Yuschenka.

”Poruka suda Ukrajini je bila da zakon u toj zemlji postoji i da niko nema pravo da narušava zakon i da radi nešto ilegalno--ako se to desi biće kažnjen.“

Sjedinjene države su također pohvalile odluku ukrajinskog suda. Glasnogovornik state departmena Richard Boucher.

”Pozdravljamo odluku vrhovnog suda kojom su poništeni rezultati izbora od 21. novembra zbog dokaza o široko raširenim nepravilnostima i prevari. Ono što je sada važno je brzo se pokrenuti , kako to poziva i vrhovni sud, kako bi se osiguralo da novo glasanje bude pošteno, slobodno, te da rezultati predstavljaju ishod koji odražava volju ukrajinskog naroda.“

8. decembra je ukrajinski parlament donio zakon kojim se mijenjaju ukrajinske izborne prodecure i uloga centralne izborne komisije. Opozicija je zahtijevala te promjene kako bi se spriječile prevare u glasanju 26 decembra. Kompromisnim zakonom su također mnoge ovlasti prenešene s predsjednika na parlament. To je zatražila adminsitracija odlazećeg ukrajinskog predsejdnika Leonida Kuchme. Američki državni sekretar je pohvalio novi zakon.

Ukrajinci zahtijevaju slobodu da sami odluče ko će im biti novi predsejdnik. Kako je rekao sekretar Powell: Nadamo se da će predstojeći izbori biti slobodni, pošteni, otvoreni, dobro nadgledani, kako ne bi bilo nikakvih pitanja o valjanosti rezultata.

XS
SM
MD
LG