Linkovi

Onaj ko je otrovao Yushchenka - mora biti priveden pravdi - 2004-12-14


Evropska Unija je saopštila da bilo ko - za koga se utvrdi da je otrovao ukrajinskog opozicionog lidera Viktora Yushchenka - mora biti priveden pravdi. Ova izjava glasnogovornice EU za vanjske poslove uslijedila je dva dana nakon što su austrijski ljekari saopštili da je, pred nedavne izbore u Ukrajini, gospodin Yushchenko pretrpio trovanje dioxinom.

Ukrajinski zvaničnici ponovo su otvorili istragu o njegovoj nagloj bolesti, koja je prouzrokovala i teške ožiljke na njegovom licu. Juče je i sam gospodin Yushchenko ponovio optužbe da su ukrajinske vlasti pokušale da ga otruju.

Ja sam potpuno uvjeren da su to vlasti organizirale. Ali, istraga o tome će potrajati. Mnoge stvari su tu već otvorene i ako glavno tužilaštvo Ukrajine bude radilo po zakonu, kao što se nadam, Ukrajina i cijeli svijet će saznati ko je odlučio o tome, rekao je lider opozicije i objasnio: Znate i ja sam čuo brojne priče o tome kako je taj otrov stigao ovamo, gdje je bio proizveden, čije tajne službe su korištene da se to dostavi u Ukrajinu i tako dalje, ali ja ne želim da žurim sa komentarom, jer se radi o veoma delikatnoj stvari i ne želim da pokazujem prstom na bilo koga dok to sud zvanično ne utvrdi, zaključio je Viktor Yushchenko i dodao: ”Uskoro ćemo znati ko je to uradio.“

XS
SM
MD
LG