Linkovi

Bošnjaci nezadovoljni rekonstrukcijom policije u Republici Srpskoj - 2004-12-14


Predstavnici Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske zaključili su na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci da pokrenu inicijativu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog neslaganja sa odlukama Narodne Skupštine o rekonstrukciji policijskih snaga u BiH.

Nedavno usvojenim zaključcima Narodne Skupštine Republike Srpske o rekonstrukciji policijskih snaga se ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka u ovom entitetu pošto se u tim zaključcima ne predlaže ništa novo u odnosu na postojeće stanje a to je neučinkovita, neprofesionalna i jednonacionalna policijska struktura.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci nakon sjednice Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, predsjednik ovog Kluba, Ramiz Salkić naglašavajući da postojeće policijske snage ne odražavaju evropski put Bosne i Hercegovine.

»Ministarstvo unutrašnjih poslova za punih devet godina nije uspjelo uhapsiti nijednog ratnog zločinca iako. Ja sam ubijeđen da znaju za mnoge gdje se nalaze. Ministarstvo unutrašnjih poslova, pored mnogobrojnih rekonstrukcija, nije prihvatilo multietničku strukturu. Djelimično jeste kad su u pitanju obični pozornici ali ne kada je u pitanju rukovodstvo. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije razjasnilo mnogobrojne napade i ubistva povratnika Bošnjaka, mogu govoriti o Bošnjacima, što jasno govori da to Ministarstvo unutrašnjih poslova nije spremno štititi građane ovog entiteta i kao takvo, ja vjerujem da ne treba da postoji.«

Ramiz Salkić je poručio da se Bošnjaci zalažu za jedinstvene policijske snage i jedinstveno Ministarstvo unutrašnjih poslova na nivou države, naglašavajući da će predstavnici bošnjačkih političkih stranaka na sutrašnjem sastanku u Banjaluci o tome obavijestiti i predsjednika Komisije za rekonstrukciju policijskih snaga u BiH, Vilfreda Martensa.

Reakcije na stavove Bošnjaka

Inicijativa za zaštitu vialnog nacionalnog interesa koju je pokrenuo Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je u stvari pokušaj blokiraja zaključaka Narodne Skupštine što može potrajati nekoliko mjeseci a u međuvremenu će biti završena reforma policjskih snaga. Izjavila je ovo predsjednik Kluba srpskog naroda u vijeću naroda, Desanka Rašđević. Istovremeno premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević je saopštio da je za njegovu Vladu jedino prhvatljiva reforma policije po uzoru na reformu odbrane te da bi svako nametanje rješenja predstavljalo nasilno mijenjanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG