Linkovi

Brisel: Upozorenje BiH, odlaganje razgovora sa Hrvatskom - 2004-12-14


Prema najama iz Vijeća ministara EU, europski lideri će sa skorog samita u Briselu uputiti upozorenje BiH zbog nesuradnje sa Hagom- iz iztih razloga, odložiće i početak razgovora sa Hrvatskom o prijemu u punopravno članstvo.

Da EU i NATO djeluju koordinirano kada je u pitanju odnos prema medjunarodnim obavezama Zapadnog Balkana, ukazuje i najava sadržaja samita lidera europskih zemalja koji će se krajem ove sedmice održati u Briselu.

Iako se samit neće izričito baviti rgionom, biće, kako to najavljuju izvori bliski Vijeću ministara, pomenuta zabrinutost zbog činjenice da se još uvijek na slobodi nalaze haški optuženici.

Upozorenje Sarajevu, ali posebno i Banja Luci, kakvo se očekuje, podsjetiće da nena mjesta gradnji bilo kakvih planova u bližim vezama sa eurpskom maticom, ukoliko se bez odlaganja, konkretno, ne dokaže spremnost na suradnju sa Hagom.

Kao i u više navrata do sada, europski lideri će podsjetiti zemlje regiona: Izručite pravdi Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Antu Gotovinu.

Ovaj posljednji je i razlog zašto se očekuje da će europski lideri odložiti početak pregovora sa Hrvatskom o pridruženju Uniji, barem do marta naredne godine. Taj prostor od tri mjeseca biće ostavljen Zagrebu da preda odbjeglog generala i tako deblokira intergracijski proces.

XS
SM
MD
LG