Linkovi

U mnogim zemljama žene su najugroženija kategorija stanovništva - 2004-12-10


U tek izdatom izvještaju organizacije za poštivanje ljudskih prava Amnesty International se kaže da su žene i djevojke koje žive u ratnim zonama izložene silovanjima i zlostavljanjima, dok njihovi napadači prolaze nekažnjeni. Izvještava noivnar Glasa Amerike Ernest Leong.

U izvještaju pod naslovom ”Uništeni životi“ govori se o trideset sukoba na planeti Zemlji, u zemljama kao što su Čečenija ili Sudan. U izvještaju se govori o nekažnjenim zlodjelima počinjenim nad ženama. Djevojčica iz Konga, gdje se izvještava o desetinama hiljada slučajeva silovanja, kaže: Želim da se svi vojnici koji siluju žene strpaju u zatvor. Ukoliko se oni uhapse, ja bih se osjećaola bolje.

Premda međunarodni zakon prepoznaje silovanje i seksualno nasilje kao ratni zločin, vlade ne uspijevaju da zaustave ova zlostavljanja. Zato Irena Khan, generalna tajnica Amnesty Interantionala kaže da novi Međunarodni krivični sud mora odigrati veću ulogu u osuđivanju počinitelja.

”Mi smatramo da Međunaordni kriminalni sud, odnosno tužitelji ovog suda , trebaju istražiti slučajeve nasilja nad ženama u ratnim vremenima, te da sud mora postaviti prioritete za nacionalne sudove i vlade kako bi se stalo u kraj ovim užasnim zločinima.“

Amnesty International kaže sa ova zlodjela nisu samo tzv kolateralna šteta, već dio namjerne vojne strategije u kojima su žene na meti etničkog čišćenja.

Nadbiskup Desmond Tutu.

”Naoružane grupe često siluju žene i djevojke i prolaze nekažnjeno, i očigledno je silovanje postalo ratno oružje.“

Aktivisti, kao što je žena koja radi na području Zapadne obale i Pojasa Gaze smatra da žene moraju odigrati značajniju ulogu u regionalnoj politici.

Žene trebaju poduzeti značajnije uloge u pregovorima. Ne možete ignorirati pedeset procenata zajednice koja je najviše propatila u sukobima.

Izvještaj poziva političke lidere da otvoreno osude nasilje nad ženama i surađuju sa Međunarodnim krivičnim sudom kako bi se počinitelji priveli pravdi. Također se preporučuje medicinska i humanitarna pomoć ženama koje su preživjele zlostavljanja.

XS
SM
MD
LG