Linkovi

Banja Luka: Prijetnja gradjanskom neposlušnošću - 2004-12-10


Predstavnici devet Nevladinih organizacija, predvođenih Savezom logoraša Republike Srpske, zaprijetili su danas organizovanjem protesta i građanskom neposlušnošću ukoliko dođe do uvođenja sankcija ili kažnjavanja institucija ovog entiteta.

Savez logoraša, Savez udruženja porodica zarobljenih i nestalih, Savez studenata, pojedine organizacije boraca i sindikata te još neke nevladine organizacije pozvale su, nakon današnjeg sastanka u Banjaluci, predsjednika Republike Srpske, Dragana Čavića da se do 16. decembra obrati domaćoj javnosti i obavijesti ih u kakvoj se situaciji nalazi ovaj entitet.

Ujedno je domaćim vlastima poručeno da se Ustav Republike Srpske mora poštovati te da će u slučaju kažnjavanja entitetskih institucija biti zatražena ostavka Vlade Republike Srpske u kojoj se, kako je istaknuto, nalaze pojedinci odgovorni za trenutno stanje.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, u čijoj je organizaciji održan ovaj sastanak, Branislav Dukić je istakao da će biti upućeno i otvoreno pismo visokom predstavniku Pediju Ešdaunu.

»Ako visoki predstavnik ne bude želio i ne bude poštovao institucije Bosne i Hercegovine tj.Ustav i nametne Republici Srpskoj na silu promjenu Ustava mi ćemo tada, kao nevladine organizacije, izraziti nezadovoljstvo, odnosno mi ćemo mirnim protestima izraziti građansku neposlušnost.«

Predstavnici pojedinih nevladinih organizacija danas su izrazili i nezadovoljstvo obećanjem Vlade Republike Srpske da će optuženima za ratne zločine, u slučaju dobrovoljne predaje, jednokratno isplatiti 50 hiljada konvertibilnih maraka i mjesečno tri prosječna lična dohotka dok na primjer porodice poginulih, koje su žrtve zločina, primaju svega 40 odsto prosječne plate mjesečno. Ovo je okvalifikovano, kako je istaknuto, krajnjom drskošću i bezobrazlukom aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG