Linkovi

Pomaci u poštivanju ljudskih prava u BiH - 2004-12-10


Stanje ljudskih prava u BiH u 2004. godini bilo znatno bolje nego u bilo kojoj postratnoj godini, ali još uvijek ima mnogo poteškoća u ostvarivanju zakonima garantiranih ljudskih prava, konstatirano danas u Sarajevu gdje je Međunarodni dan ljudsklih prava obilježen kao i do sada, izjavama za novinare, konferencijama, okruglim stolovima.

Pomaci u poštivanju ljudsklih prava u Bosni i Hercegovini u ovoj godini zabilježeni su u mnogim oblastima, konstatirao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Mirsad Kebo, te utješno odao kako je stanje ljudskih prava u ovoj godini znatno bolje nego u bilo kojoj postratnoj. No, konstatirao je ministar Kebo još uvijek ima mnogo poteškoća u ostvarivanju nekih zakonima garantiranih ljudskih prava.

Problemi, dodao je ministar nastaju zbog spore provedbe zakona, koja je najčešće izazvana nerazumijevanjem značaja ljudskih prava.

O ljudskim pravima govorilo se i na konferenciji koju je organizirao Ured visokog komesara za ljudska prava UN-a u BiH. Tamo je bh. premijer Adnan Terzić kazao kako kršenje ljudskih prava nije stvar zakona, nego stvar primjene tih zakona.

Premijer Terzić je istaknuo i da i predstavnici međunarodne zajednice krše ljudska prava građana BiH i naveo kako je nedavno kod Venecijanske komisije pokrenuo postupak u vezi s kršenjem ljudskih prava decertificiranih policajaca.

XS
SM
MD
LG