Linkovi

Yellowstone - prvi američki nacionalni park - 2004-12-10


Yellowstone, prvi američki nacionalni park, zaštićen je već više od 100 godina. Od tada, uspostavljeno je mnogo nacionalnih parkova, uključujući i cijeli niz onih koji se protežu od sjeverozapadnog dijela Amerike i prelaze i u Kanadu, stvarajući lanac zemljišta dugačak gotovo 8 hiljada kilometara.

Ovaj grandiozni, slikoviti pejsaž je stanište sjevernoameričkih sobova, medvjeda i vukova. To područje je poznato kao Yellowstone do Yukona jer obuhvata prostor od kanadskog nacionalnog parka Yukon do američkog Yellowstonea i uključuje nekoliko različitih nacionalnih rezervata. Medjutim, ovdje je zemljište u privatnom vlasništvu isprepleteno sa zaštićenim nacionalnim parkovima, što praktično znači miješanje civilizacije sa divljinom. Ekolozi su stoga razradili poseban plan - inicijativu da se otvore putevi za migracije divljih životina preko privatnih zemljišta, dakle neka vrsta koridora.

Wayne Sawchuck je jedan od ekologa koji radi na tom projektu. On je pomogao da se u tom smislu organizira veliko područje na teritoriji Britanske Columbije, veličine 6,3 miliona hektara. Većina zemlje je u javnom vlasništvu, ali tu je takodje privatnicima izdato i mnogo dozvola za eksploataciju minerala i šuma.

Mnogo je onih koji bi željeli da izgrade puteve iz raznih razloga - za eksploataciju nafte, prirodnog gasa, šume, čak i vodene energije. Sve te industrijske aktivnosti predstavljaju problem za ekologe, ali svi mi i koristimo te sirovine, što je drugi problem.

Banff je jedan od kanadskih nacionalnih parkova. On se nalazi u sred cijelog sistema i životinje se slobodno kreću uokolo.Ali, kako sve više ljudi posjećuje taj park, javljaju se problemi. Glenn Peers je specijalista za konflikte nastale miješanjem divljine i ljudi, recimo turista u tom parku.

Kad ovdje, na prostor od nekoliko kvadratnih hektara dovedeš 5 miliona ljudi, moraš računati da će to uticati na život divljine. Ali, istovremeno, ovo je ključno stanište za gotovo sve vrste divljih životinja.

Dough Smith je jedan od prirodnjaka koji je proputovao cijelim putem od Yellowstonea do Yukona. On se potpuno posvetio očuvanju cijelog tog prirodnog rezervata.

Mislim da je ovaj projekat od kapitalnog značaja jer nastoji da postigne zajednički mehanizam postojanja divljine na cijelom prostoru i tako spasi Yellowstone, za čiji je samostalni opsanak već prekasno...

Plan je veoma ambiciozan, ali ekolozi kažu da se koridor koji vodi od Yellowstonea do Yukona može ostvariti, ako se naporu pridruže rančeri, prirodnjaci, naučnici i privatne kompanije.

XS
SM
MD
LG