Linkovi

Romska kuća u Prijedoru - 2004-12-10


U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava danas je u Prijedoru otvorena Romska kuća u kojoj je se nalazi devet stanova za najugroženije romske porodice. Izgradnju je finansrala Vlada Republike Srpske.

Romska kuća je prvi objekat kojim Vlada Repubike Srpske pokazuje da je spremna da pomogne, ne samo povratak konstitutivnih naroda već i nacionalnih manjina. Izjavio je ovo danas u Prijedoru ministar za izbjegla i raseljena lica Rpublike Srpske, Jasmin Samardžić precizirajući da ovaj objekat ima devet stanova i nekoliko zajedničkih prostorija u koje će biti smještene najugroženije romske porodice.

U izgradnju objekta Vlada Republike Srpske je uložila 280.000 konvertibilnih maraka a opština Prijedor je obezbjedila zemljište i finansirala izgadnju infrastrukture. S tim u vezi,načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je saopštio da je ova opština prva dobila sertifikat o uspješno završenoj implementaciji imovinskih zakona i prva sredina koja je pokazala da vodi brigu i o nacionalnim manjinama.

Inače, Međunarodni dan ljudskih prava obilježen je prigodnim manifestacijama u pojedinim mjestima Republike Srpske a organizacija Transparency Inetrantional za B i H tim povodom u Banjaluci organizuje prigodnu svečanost.

XS
SM
MD
LG