Linkovi

Robert Hunter o šansama Bosne i Hercegovine za priključivanje euroatlanskim integracijama - 2004-12-10


O šansama Bosne i Hercegovine za priključivanje euroatlanskim integracijama, u svjetlu još neriješenog ključnog uslova za to - hapšenja glavnih optuženika za ratne zločine, govorio je za Glas Amerike, Robert Hunter, bivši američki ambasador u NATO-u.

Mislim da je sasvim jasno da neće biti integracije, to se odnosi na sve tamošnje zemlje, dok se ne dogode neke važne stvari, a jedna od najvažnijih je privodjenje licu pravde, odnosno hapšenje ratnih zločinaca koji još nisu predati u Hag, kao što je Milošević već predat. To uključuje Karadžića i Mladića i još neke druge optužene.

U svemu tome vlada Srbije ima najveću odgovornost, ako žele da budu dio zapadnog svijeta. Njihova je odgovornost mnogo veća od odgovornosti vlade BiH. Druge važne stvari uključuju razvoj demokratskih procesa na lokalnom nivou, te stvaranje povjerenja kod stranih ulagača, kako bi ti narodi dobili u ruke orudja za izgradnju sopstvene budućnosti i počeli razmišljati o novim šansama, a prestali da se bave onim što su prepatili u prošlosti.

XS
SM
MD
LG