Linkovi

Novi lijek u borbi protiv raka dojke - 2004-12-09


Medicinski stručnjaci i istraživači su pronašli jedan novi lijek u borbi protiv raka dojke. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Carol Pearson, doktori preporučuju ovaj novi lijek kao prvi izbor u tretmanu žena koje boluju od raka dojke.

Ime novog lijeka je Arimidex i dosadašnja istraživanja pokazuju da je mnogo efikasniji nego Tamoxifen, lijek koji se najčešće pripisuje ženama s rakom dojke. U kliničkoj studiji koja je provedena na lijeku, pokazalo se da su žene koje su uzimale Arimidex u toku pet godina nakon što im je rak dojke liječen u ranoj fazi bolesti - u mnogo manjem procentu dobivale recidiv bolesti, rak u drugoj dojci, ili širenje bolesti na druge dijelove tijela, a u odnosu na žene koje su za to vrijeme uzimale Tamoxifen.

Pamela Hack uzima Arimidex pet godina: Sasvim mi je dobro. Sretna sam što uzimam ovaj lijek. I život mi je posve normalan.

Arimidex je generalno poznat kao anastrozole, praktički jedan od novih lijekova za koji je dokazano da spriječava stvaranje hormona estrogena koji pomaže rast dvije trećine tumora koji se dogadjaju u post-menopauzalnom periodu kod žene.

U posljednjih 30 godina tamoxifen je korišten kao standardan tretman za žene u periodu nakon meno-pauze. Ali, nova je studija pokazala da je arimidex za 26 posto efikasniji nego tamoxifen u reduciranju rasta novih tumora.

Profesor Jack Cuzick je testirao ovaj lijek u Britaniji: Rezultati su bili nevjerovatni, kao prvo, jer se anastrozol pokazao isto toliko dobar kao i tamoxifen, ali kada smo shvatili da se smanjuje mogućnost recidiva bolesti, kao i da se samo liječenje lijekom bolje podnosi - bili smo oduševljeni. Lijek ima i manji broj propratnih efekata nego drugi.

Arimidex se dokazao boljim i u drugom jako važnom području - širenju raka na ostale dijelove tijela; medjutim, iako je u stanju spriječiti i do 80 posto najuobičajenijih tumora koji se dogadjaju kod žena nakon menopauze, Arimidex neće zamijeniti tamoxifen u liječenju raka dojke kod mladih žena, jer , kao ni neki drugi noviji lijekovi, nije dovoljno jak za žene u godinama prije menopauze.

XS
SM
MD
LG