Linkovi

BiH propustila još jednu šansu za Partnerstvo za mir - 2004-12-09


Ministri vanjskih poslova NATO su danas poručili Bosni i Hercegovini, da mora učiniti dodatne napore kako bi postigla sve neophodne uvjete za prijem u Partnerstvo za mir. To znači da je i ova prilika za prijem, ili barem preporuku, nepovretno propuštena.

Istina, prepoznaje se dosadašnji napor u odbrambenim reformama, ali se i podvlači nezaobilazni uvjet prijema u sigurnosnu asocijaciju: puna suradnja sa Haškim sudom. Jasno se, s tim u vezi , poručuje: vaša aplikacija za člnstvo u Partnerstvu za mir će biti razmotrena kada ispunite sve tražene uvjete.

Obaveza suradnje sa Haškim sudom je nezaobilazna, naglašavaju NATO ministri, posebno podvlačeći potrebu da se pred Sudom nadju Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.

Glasnogovornik NATO, James Aparturai za Glas Amerike kaže: Jedna je ključna zapreka. I to je vrlo jasno- riječ je o punoj i konkretnoj suradnji sa Haškim sudom. NATO zemlje su veoma fokusirane na to pitanje i apsolutni je imperativ da se ta suradnja ostvari. Kada se to i dogodi, biće otklonjena ključna prepreka članstvu Bosne i Hercegovine u Partnerstvu za mir.

Put je vrlo jasan, rekla je nedavno pred Vijechem sigurnosti UN-a, glavna tužiteljica Tribunala, Carla del Ponte.

Komentirajući činjenicu da BiH ni ovaj put nije dobila pozitivan signal NATO ministara, jedan od zvaničnika Saveza je primjetio da, po njegovom uvjerenju, u zemlji, tačnije u RS, nema stvarne želje da se udovolji zahtjevima medjunardone zajednice i Suda i u Hag upute optuženi koji su još uvijek na slobodi. On tvrdi da u takvim okolnostima nije nikakavo čudo da se, umjesto preporuka ministara za članstvo zemlje u Partnerstvu, Bosna i Hercegovina još jednom podsjeća na svoje obaveze- kaže da je prava prilika za ulazak u sigurnosnu asocijaciju propuštena prošle godine, kada je postojala povoljna klima u zemlji, stvorena angažovanjem Visokog predstavnika, i, sa druge strane, želja medjunarodne zajednice da se podrže bh aspiracije prema euro-atlantskim strukturama.

XS
SM
MD
LG