Linkovi

Čavić i Dodik ocjenili da je neophodno da haške optuženike hapse domaće vlasti - 2004-12-08


Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i lider opozicije u ovom entitetu, Milorad Dodik ocijenili su danas u Banjaluci da je neophodno da haške optuženike hapse domaće institucije uputivši niz kritika na račun Savjeta ministara B i H. Potpredsjednik Republike Srpske, Adil Osmanović je ove inicijative nazvao politikanstvom.

Republika Srpska mora hitno preduzeti mjere prema onima koji opstruišu saradnju sa Haškim tribunalom i u tom smislu je neophodno naći dobra rješenja za građane ovog entiteta i budućost zemlje. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić nakon sastanka sa liderom SNSD-a,Miloradom Dodikom.

»Saglasni smo da za odstupanje od neizvršavanja obaveza prema Hagu ne treba da nam krivicu utvrđuje neko drugi nego da pokažemo međunarodnoj zajednici da mi sami znamo, prije svega, da ih ubijedimo i da im dokažemo da radimo potpuno operativno i bez predrasuda po ovom pitanju.«

Milorad Dodik je za nesaradnju sa Haškim tribunalom optužio entitetsku Vladu ali je naglasio da ne treba rušiti institucije Republike Srpske, ujedno optuživši Savjet ministara B i H da ne zastupa ovaj entitet.

»Ovaj Ministarski savjet ni personalno ni kolektivno nema podršku SNSD-a i on radi isključivo, protiv interesa Bosne i Hercegovine. Jer ako ne radi u interesu Republike Srpske onda znači da ne radi ni u interesu Bosne i Hercegovine.«

Potpredsjednik Republike Srpske, Adil Osmanović danas je, odbacio bilo kakve inicijative opozicije, koja je i sama, kako je istakao bila na vlasti u proteklih devet godina.

»Ove najnovije inicijative koje dolaze od strane nezavisnih socijaldemokrata i njihovog lidera Milorada Dodika smatram jednim običnim politikanstvom.«

Adil Osmanović je poručio da je sada izvjesno da Bosna i Hercegovina neće biti pozvana u Partnerstvo za mir na NATO samitu koji počinje sutra te da stoga, treba očekivati institucionalne sankcije prema Republici Srpskoj, prije svega prema Ministarstvu unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG