Linkovi

S. Tihić - Kriva je Republika Srpska - 2004-12-08


Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ocijenio je kako je Republika Srpska isključivi krivac što Bosna i Hercegovina ni u kom svojstvu nije pozvana na sastanak Euroatlanskog vijeća u Briselu. Na sjednici Predsjendištva BiH razgovarano i o predstojećem međudržavnom vijeću BiH i Srbije i Crne Gore.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ocijenio je nakon sjednice u srijedu očekivanim to što Bosna i Hercegovina ni u kom svojstvu nije pozvana na predstojeći sastanak Euroatlanskog vijeća Briselu, jer nakon samita u Istambulu Republika Srpska nije ispunila obavezu hapšenja osumnjičenih za ratne zločine.

Gospodin je Tihić prognozirao da će na briselskom sastanku vjerojatno biti usvojeni obavezujući zaključci za BiH, te je dodao kako pretpostavlja da će biti preporučene i sankcije.

"Pokazalo se, smatra Sulejman Tihić, da pojedinačne kazne nisu dale rezultate i sada se govori o mogućem izricanju sankcija prema institucijama. Ako MUP RS od osnivanja nije uhapsio nijednog ratnog zločinca i podnio nijednu krivičnu prijavu za ratne zločine, postavlja se pitanje opravdanosti postojanja takvog ministarstva’’, kazao je on.

Inače, danas je Predsjedništvo BiH usvojilo i prijedlog dnevnog reda sjednice Međudržavnog vijeća za saradnju BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, koja će biti održana 14. decembra u Sarajevu.

Kako je rečeno, Sporazum o međudržavnoj granici dvije zemlje tada neće biti potpisan, jer Srbija i Crna Gora insistira na istovremenom potpisivanju Sporazuma o razmjeni teritorija. No, za to, prema riječima Sulejmana Tihića, Komisija za granice BiH nema mandat i o tome nikada zvanično nije raspravljano.

XS
SM
MD
LG