Linkovi

Pilula sa kamerom - 2004-12-08


Nedavno je američka federalna agencija za lijekove i hranu, FDA, odobrila neobičnu pilulu koja će određene posjete ljekaru učiniti lakšim. O čemu se zapravo radi, izvještava novinar Glasa Amerike Ernest Leong.

Endoskopija, pretraga jednjaka uz pomoć dugačke tube je bolan proces kroz kojeg prolaze milioni Amerikanaca svake godine. Nekoliko sati duga procedura zahtijeva anesteziju i odmaranje i do sada je bio jedini način na koji ljekari mogu provjeriti stanje probavnog sistema. Međutim,sada je odobreno korištenje pilule sa kamerom. Radi se o plastičnoj kapusli sa malom video kamerom na svakoj od strana. Ljekar Virenda Sharma sa klinike Mayo objašnjava.

”Skoro da se radi o mini tv stanici. U sredini možete vidjeti malu kameru i osvjetljenje uz pomoć kojeg se vrši snimanje.“

Pilula sa kamerom je bezbolna alternativa u odnosu na tradicionalnu endoskopiju. Sve što je potrebno je čaša vode i dvadeset minuta vremena pacijenta. Nakon što pacijent proguta pilulu sa kamerom, pilula putuje kroz jednjak i snima 14 fotografija u jednoj sekundi. Kamera prenosi signal na prijemnik koji je zakačen za pacijentov pojas. Odmah nakon procedure pacijent može napustiti ljekarov ured.

Virenda Sharma, klinika Mayo

Jednostavno - kao da ste progutali bilo koju tabletu. - kaže ljekar Sharma.

Neki se ljekari nadaju da se ova pilula može koristiti i za postavljanje drugih dijagnoza. Za sada, ova pilula sa kamerom na visoko sofisiticiran način štedi vrijeme i ne izlaže bolu pacijente kojima treba ova vrsta pregleda.

XS
SM
MD
LG