Linkovi

Nakon medjunarodne konferencije o Iraku u Sharm el-Sheikhu - 2004-12-08


Na međunarodnoj konferenciji o Iraku održanoj nedavno u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh, pored ostalog, usvojena je i izjava kojom se podržava održavanje izbora u toj zemlji, predviđenih za kraj januara iduće godine. Među prisutnim na konferenciji bili su i visoki predstavnici susjednih zemalja - Irana, Jordana, Saudijske Arabije i Turske. Takođe su bili i predstavnici Grupe 8, odnosno najrazvijenih zemalja svijeta, Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Arapske lige, Organizacije zemalja islamske konferencije i Kine. Hoshyar Zebari, irački ministar vanjskih poslova, tu međunarodnu konferenciju ocijenio je uspješnom: Skup je jasno pokazao kolektivnu volju da se podrži politička tranzicija u pravcu izgradnje poštenog, demokratskog, stabilnog Iraka.

Američki državni sekretar Colin Powell rekao je da su učesnici konferencije ”obećali podršku njihovih zemalja nacionalnom pomirenju kroz dijalog i demokratsko učešće.“ Gospodin Powell je takođe istakao da zemlje i organizacije čiji su predstavnici bili prisutni ”moraju podržati politički proces kao jedini put pomirenju“

Nijedan od članova delegacija sa kojima sam razgovarao nije spominjao ili predlagao odlaganje izbora. Zapravo, u pitanju je čvrsta suglasnost da moramo ići naprijed i održati izbore u januaru.

Na konferenciji je takođe istaknuto da će biti učinjeno sve što je moguće kako bi se spriječio ulazak terorista, oružja i novca koji se koriste za izvođenje napada unutar Iraka. Gospodin Powell je ocijenio da je ”samo radeći zajedno moguće ispuniti obavezu da se pomogne narodu Iraka da se odlučno suoči sa svim izazovima sa kojima se sukobljava u nastojanjima da izgradi mir i demokraciju i obnovi iračke gradove i institucije.

XS
SM
MD
LG