Linkovi

Kijev podsjeća na Beograd  - 2004-12-08


Direktorica Koalicije za međunarodnu pravdu sa sjedištem u Washingtonu Nina Beng Jensen za Glas Amerike komentira odluku Vrhovnog suda Ukrajine o ponovnom raspisivanju izbora za 26. decembar.

Nina Beng Jensen: Mislim da je svako onaj koga zanimaju individualne slobode i demokracija zbog ovog u Ukrajini - vrlo sretan. Ogromna je stvar kada promjena dolazi snagom naroda i zakonodavne institucije djeluju onako kako bi i trebale, odnosno neovisno. Lično mislim da je ta odluka Suda odlična, te se nadam da će se održati slobodni i pošteni izbori.

VOA: Na pitanje da li vidi sličnost između Ukrajine i Srbije u vrijeme kada je sa vlasti zbačen Slobodan Milošević, Nina Beng Jensen kaže.

Nina Beng Jensen: Zasigurno smo bili svjedoci slične situacije. Nevjerovatne slike koje su stizale sa kijevskog trga su toliko slične onima koje smo vidjeli u Beogradu. Slike ljudi koji uspravno stoje i hrabro se suprotstavljaju tenkovima, koji otvoreno odašilju poruku vladajućim institucijama da žele vladu koja će ih stvarno predstavljati i koji žele stvarnu demokraciju, kaže Nina Bang Jensen, komentirajući situaciju u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG