Linkovi

Opadanje vrijednosti američkog dolara stiglo tek do pola puta - 2004-12-08


Vrijednost američkog dolara je jučer pala na novi najniži nivo u odnosu na euro. Prema nalazima instituta za međunarodnu ekonomiju, ne-vladine agencije za istraživanje sa sjedištem u Washingtonu, najnovije oštro opadanje vrijednosti dolara je dobrodošlo - američka valuta treba čak još više izgubiti na vrijednosti kako bi se spriječila potencijalna globalna financijska nestabilnost uzrokovana velikim američkim trgovinskim i budžetskim deficitom. Izvještava novinar Glasa Amerike Barry Wood.

Vrijednost dolara je pala za oko 15% u odnosu na sve veće valute u posljednje tri godine. U odnosu na jedinstvenu evropsku valutu taj pad je još veći. Ali institut za ekonomiju navodi da je promjena vrijednosti dolara u odnosu na nedavni visok nivo samo napola završena. Istraživač John Williamson kaže da je potrebno da dolar i dalje gubi na vrijednosti.

”Mislim da je bilo potrebno da se vrijednost dolara smanji. Možda je to u ovom trenutku u velikoj mjeri primjetno u odnosu na euro, ali općenito vrijednost dolara još treba da opada. Prešao je samo pola puta od onoga što općenito treba da pređe. I jedva da se uopće pomjerio u odnosu na azijske valute, a u odnosu na neke od njih nije se uopće pomjerio. Kineski remimbi, na primjer, je fiksan u odnosu na dolar. Stoga tu nije uopće došlo do promjene, kaže gospodin Williamson.“

Kinesko odbijanje da ponovno procijeni svoju valutu, navode u institutu, prebacuje čitav teret prilagođavanja dolara prema Sjedinjenim državama i Evropi. Po nekim mjerilima, vrijednost dolara je nakon 1999 pala za gotovo 40% u odnosu na euro. To znači da je odmor u Evropi postao veoma skup za Amerikance.

Istodobno, odmor za Evropljane u Sjedinjenim državama je postao jeftiniji. Neki Britanci čak putuju preko Atlantika kako bi kupovali, koristeći slabost dolara u odnosu na funtu. David Southwell, glasnogovornik britanskih proizvođača, kaže da to ipak ne škodi previše britanskoj prodaji.

”Još uvijek su transatlantski letovi skupi--ograničeno je šta sve možete donijeti nazad za Božić prije nego naiđete na probleme s carinom. Osim toga možete unijeti samo ono što vam može stati u kofer. Ove godine malo više ljudi putuje za Sjedinjene države, osobito za New York i Floridu.“

Nitko ne zna koliko će vrijednost dolara još opasti. John Williamson iz instituta za međunarodnu ekonomiju kaže da američki ministar financija nije uvjerljiv kada kaže da Bushova administracija zagovara jak dolar.

”To je stav kojeg već deceniju iznose američki ministri financija. Nekada je to nešto značilo, ali to sada više da gotovo ništa ne znači, kaže John Williamson i dodaje da je u ovom trenutku najveća opasnost to što će veoma jak euro gurnuti već slabu evropsku ekonomiju u recesiju.“

XS
SM
MD
LG