Linkovi

Boris Tadić u Mostaru - 2004-12-08


Na prostorima BiH, Srbije i Crne Gore, te Hrvatske nemoguće je voditi politiku samo jedne nacije, izjavio je danas u Mostaru, trećeg dana svoje posjete Bosni i Hercegovini, srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Gospodin Tadić se založio za vođenje regionalne politike, naglasivši kako je ekonomija osnov svih političkih odnosa.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, prvi je predsjednik ove susjedne zemlje, koji je nakon rata posjetio Mostar. Srbijanski predsjednik je objasnio da je u centar Hercegovine stigao jer – kako je rekao – uvažava značaj svih entiteta i institucija u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Tadić najprije se susreo sa predsjednikom Federacije BiH, Nikom Lozančićem.

Novinarima je saopšteno da su jedna od glavnih tema razgovora bili mogući razgovori o eventualnim ustavnim promjenama u BiH.

Svako rješenje treba tražiti u razgovoru svih legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH i da je krajnje vrijeme da mi u BiH pokušamo naći rješenja naše budućnosti, ali uz pristanak i uz punu saradnju sva tri konstitutivna naroda, rekao je Niko Lozančić.

Kada je riječ o eventulanim ustavnim promjenama, predsjednik Tadić je također naglasio: Princip, po kome jedino BiH može da funkcioniše, a to je saglasnost sva tri naroda, jeste princip od koga ne može da se odustane.

Predsjednik Srbije danas se u Mostaru založio za vođenje regionalne politike, na dobrobit svih naroda i država s područja bivše Jugoslavije.

Nemoguće je danas, na ovom prostoru, bivše Jugoslavije, u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, voditi samo politiku jedne nacije u državnom smislu te reči. Moguće je samo voditi jednu regionalnu politiku i onda je ona, kao regionalna, doprinos stabilnosti svake pojedinačne nacije, svake pojedinačne države. To je jedini način, rekao je gospodin Tadić.

Predsjednik Srbije susreo se i sa čelnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona. Posjetio je i spomen-kuću mostarskog pjesnika Alekse Šantića, nakon čega je obišao i obnovljeni Stari most, gdje je poručio kako će podržati angažman Srbije u obnovi u ratu porušene pravoslavne Saborne crkve u Mostaru.

XS
SM
MD
LG