Linkovi

Predsjedavajući oba doma Parlamneta BiH u Washingtonu - 2004-12-07


Nakon što je NATO, 2 decembra okončao svoju misiju u BiH, jučer je američki State department u Washingtonu objavio zvanične ocjene te devetogodišnje misije. U isto vrijeme u Washingtonu se održva Parlamentarni transatlantski forum na kojem učestvuju i predsjedavajući oba doma Parlamenta BiH, Martin Raguž i Goran Milojević.

State department konstatuje da je intervencija NATO-a u BiH bila prva upotreba snaga Sjeverno-atlantskog saveza u njegovoj istoriji, i njegova prva mirovna misija.

Tokom proteklih 9 godina, kaže se u ocjenama State departmenta, preko 500 hiljada vojnika iz 43 države, sa svakog kontinenta, uključujući 90 hiljada Amerikanaca, služili su u BiH. Tokom tako obimne i duge misije ni jedan vojnik nije poginuo kao rezultat neprijateljstva.

Ljudi su u BiH pozdravili nastavak medjunarodnog prisustva dok poduzimaju preostale korake na putu integracije u Evropu, cijelu, slobodnu i u miru, kaže se u ocjenama State departmenta, u povodu preuzimanja mirovne misije NATO-a od strane EU.

Američki vojnici, njih oko 1.000, su se vratili kući, vidite doček 280 vojnika 38 pješadijske Diovizije u Indianapolisu.

Manji broj američkih vojnika ostaje u novom štabu NATO-a u Sarajevu, kojeg predvodi američki general, konstatuje se u zvaničnim ocjenama State departmenta, i naglašava da Sjedinjene Države ostaju posvećene sigurnosti i stabilnosti BiH.

Tokom svoje misije SFOR je osigurao prebacivanje 53 optuženika za ratne zločine u Hag.

NATO i Sjedinjene Države ne napuštaju BiH, novi štab u Sarajevu i kontinuirano prisustvo američkih vojnika u bazi Orao kod Tuzle, će u suradnji sa EU nastojati da odgovori izazovima reforme odbrane, lociranju i hapšenju optuženika za ratne zločine, i u saradnji sa lokalnim vlastima nastaviti borbu protiv terorizma, kaže se u saopćenju State departmenta.

Inače, ovdje u Washingtonu u toku je Parlamentarni atlantski forum u organizaciji Parlemantarne skupštine NATO-a, Atlantskog vijeća Sjedinjenih Država i Univerziteta za državnu odbranu, na kojem su medju predstavnicima 25 zemalja i predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Ključna tema je medjunarodna suradnja u ratu protiv terorizma, ali i stanje transatlantskih odnosa, te Partnerstvo za mir, za koje je BiH posebno zainteresirana, na putu daljih evropskih i transatlantskih integracija.

Predsjedavajući oba doma Skupštine BiH, Martin Raguž i Goran Milojević će večeras biti gosti redovne tv emisije Glasa Amerike. Omer Vatrić, Glas Amerike Washington.

XS
SM
MD
LG