Linkovi

Ukrajinski izbori zakazani za 26. decembar - 2004-12-07


Za 26. decembar su zakazani obnovljeni ukrajinski izbori, međutim, politička kriza u ovoj zemlji još uvijek nije okončana. Opozicija zahtijeva reformu izbornog sistema, odlazeći predsjendik traži ustupke pri čemu bi novi predsjednik imao manje ovlasti, a parlament više. To bi mogao biti pokušaj da se moć zadrži u rukama sadašnjeg ukrajinskog premijera Victora Yanukovicha čak i ako opozicioni lider Victor Yuschenko pobijedi na novim izborima. Ova nesigurnost na ulicama Kijeva drži prosvjednike koji podržavaju opoziciju.

Već se sedmicama prosvjednici okupljaju na kijevskom Trgu neovisnosti, kampuju u šatorima duž glavne kijevske ulice Khreshachatyk.Prosvjednici su proslavili odluku Vrhovnog suda o ponovljanju izbora, ali su bili razočarani nemogućnošću parlamenta da odobri izbornu reformu. Dianna Derhak je amerikanka ukrajinskog porijekla koja živi u Kijevu. Ona je na posljednjim izborima radila kao promatrač i kaže da postoji samo jedan čovjek koji od prosvjednika može zatražiti da odu.

Ono što mi vidimo na ulicama je odlučnost da se na ulici i ostane, a okupljeni će reagirati na ono što im liderstvo kaže i što im kaže gospodin Yushchenko.

Mi ovdje stojimo ne zbog jednog čovjeka, već zbog demokracije, slobode i naših ideja.-kaže on.

Dijeljenje hrane i odjevnih predmeta na ulicama Ukrajine je izvanredan zadatak. Antoliy Skuratovsky je nezaposleni mornar iz Odesse. On kaže da ova mala kuhinja u kojoj on radi, dnevno podijeli oko hiljadu sendviča.

Stanovnici Kijeva nam donose svakojake stvari. Ovdje u centralnom šatoru možete primiti i liječničku pomoć. Lijekovi i ljekarska pomoć su besplatni. Sve je besplatno.

Natalia Leetnekov, pedijatar iz Kijeva kaže da su neki od lijekova donirani čak iz Chernobila.Većina prosvjednika se tuži na hladnoću, dok je jedna osoba dobila promrzline nogu. Međutim, pitanje je koliko dugo narod može izdržati na ulicama. Dinana Derhak kaže.

Pa to predstavlja veliku zabrinutost jer što su ljudi duže na ulicama, to ih sve više pogađa finasijski, pogođeni su biznisi, vrijeme je hladno, što utiče na njihovo zdravlje. Također postoje i špekulacije da će vlada ovo razvući do mjere u kojoj će se okupljeni razići, do kada će se raspršiti interes međunarodnih medija, tako da oni mogu situaciju polako preuzeti u svoje ruke.

I večeras, kao i svake druge noći, oči okupljnih prosvjednika uprte su prema velikom ekranu, gdje prate najnovije vijesti. Za sada, optimizam je u velikoj mjeri prisutan, a njega ne potiču samo ukradeni izbori, već i želja za promjenom pravca za tu zemlju.

XS
SM
MD
LG