Linkovi

Boris Tadić se u Sarajevu izvinuo za zločine činjene u ime srpskog naroda - 2004-12-06


Srbijanski predsjednik Boris Tadić u Sarajevu se danas izvinio, kako je rekao svima potiv kojih je činjen zločin u ime srpskoga naroda. Prvi posjet srbijanskkog predsjednika Bosni i Hercegovini obilježila i izjava da istina o dogadjanjima na prostoru bivše Jugoslavije može izaći na vidjelo i bez tužbi.

Uz izvinjenje svima protiv kojih je počinjen zločin u ime srpskog naroda, srbijanski predsjednik Boris Tadić ustvrdio je kako te zločine nije počinio srpski narod nego pojedinci, zbog čeg je za zločine nemoguće optuživati jedan narod.

Ali, kazao je gospodin Tadić, isti zločini su vršeni i protiv našeg naroda i u tom smislu svi dugujemo jedni drugima izvinjenje. Ako trebam prvi da počnem tu sam, kazao je srbijanski predsjednik nakon susreta s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Borislavom Paravcom, članom Predsjedništva Sulejmanom Tihićem, te šefom kabineta Dragana Čovića, Dariom Krstićevićem.

Govoreći o tužbi BiH protiv SCG pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, predsjednik Srbije je kazao kako taj sud nije jedina institucija gdje se uspostavlja povjerenje medju narodima, te da ima načina da istina izadje navidjelo i bez tužbe.

Da bi istina izašla navidjelo, dodao je gospodin Tadić, moraju se provoditi istrage, optuženi za ratne zločine koji imaju svoju individualnu odgovornost moraju se naći pred medjunarodnim institucijama pravde i dokazati svoju nevinost ukoliko mogu ili odgovarati za svoju krivicu i naći se u zatvoru, naveo je.

Takodjer, on smatra kako je u tom smislu potrebno da odgovarajuće komisije, kao što je to radila Komisija za Srebrenicu, urade svoj dio posla.

Srbijanski predsjednik smatra i da je za povjerenje presudno da svi zločinci odgovaraju zbog zločina i da nema jednostranog pristupa zločinima. Potrebno je, kako je kazao, izgraditi takve međudržavne odnose koji ostavljaju mogućnost da naredne generacije nastave normalno živjeti.

Inače, Boris Tadić stigao je u višednevni posjet Bosni i Hercegovini na poziv bh. Predsjedništva, a uoči predstojećeg sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju između dviju država. Cilj ovog susreta jesu između ostaloga i konačno rješenje nizu pitanja značajnih za odnose BiH i Srbije i Crne Gore.

Tu svakako spadaju i članstvo dvije države u partnerstvu za mir, ekonomski odnosi između država, suradnja sa Hagom, te pitanje granica.

Od suštinskih pitanja za dvije države razmatrana je saradnja sa Haškim tribunalom, problem nestalih osoba te pitanje granica.

XS
SM
MD
LG